Hoppas att alla har det lika lugnt och skönt som jag, har legat i soffan mest hela dagen och läst frö kataloger och valt sorter för att beställa så småningom. Det är så man firar jul efter julafton hemma hos oss, affärerna bör man helst undvika då köer av stadsfolk är mycket långa så att till och med trafiken på riksvägen står still. Nu tänker jag på mina rabatter och lådor, alpina perenner är mina favoriter men lökar och knölar är också intressanta. STA-listan är full latinska namn som jag inte känner igen så de ska undersökas närmre med datorn. Colchicum, ljusblomman är en sort som jag ska försöka igen med, Konnässörsklubben har också några att välja på. Dicentra cucullaria hoppas jag på att få beställa men säkert är det ju inte då först till kvarn gäller. D. peregrina är mycket svår att få att gro men skam den som ger sig, så nu är det nog dax att kolla in STA_listan på nätet förra årets har ju bilderna kvar, ses när vi råkas....
Har länge funderat på att starta en egen blogg för att få utveckla mitt stora odlarintresse och så äntligen kan det nu börja, mitt stora bloggaräventyr. Trädgårdsvis hänsyftar dels på sättet jag odlar mina fröer och hur jag anpassar miljöer för växterna i trädgården och dels en antydan om att jag är trädgårdsmästare.
måndag 26 december 2011
Julledigt...
Hoppas att alla har det lika lugnt och skönt som jag, har legat i soffan mest hela dagen och läst frö kataloger och valt sorter för att beställa så småningom. Det är så man firar jul efter julafton hemma hos oss, affärerna bör man helst undvika då köer av stadsfolk är mycket långa så att till och med trafiken på riksvägen står still. Nu tänker jag på mina rabatter och lådor, alpina perenner är mina favoriter men lökar och knölar är också intressanta. STA-listan är full latinska namn som jag inte känner igen så de ska undersökas närmre med datorn. Colchicum, ljusblomman är en sort som jag ska försöka igen med, Konnässörsklubben har också några att välja på. Dicentra cucullaria hoppas jag på att få beställa men säkert är det ju inte då först till kvarn gäller. D. peregrina är mycket svår att få att gro men skam den som ger sig, så nu är det nog dax att kolla in STA_listan på nätet förra årets har ju bilderna kvar, ses när vi råkas....
tisdag 20 december 2011
Nu kommer dom...
Jag är så glad och som jag har väntat och försökt att nå fram med min beställning till 'Seeds World' och nu först efter fyra försök så blev det full pott. Här ser ni mina fantastiska fröer från öst, det blir rött och vitt i blomlådorna till sommaren. En röd brudslöja, en bladsort med röda nerver, ett rött lejongap, en vit snöflinga och en helt ny petunia i samma färg. kanske jag slänger i en treklangsfärg, ja rött och grönt är ju komplimenta så en ytterligare avvikande färg kan ju få plats eller en enkel vit hängpetunia skulle göra sig fint i församlingen. Därutöver har jag beställt en Akleja, A. flabellata, Japans dvärgart av aklejor . Passar samtidigt på att prova en orangegul frilandstomat och den ryska jättelöken, va spännande det ska bli. Min julhelg är räddad nu kan jag fortsätta planera mina fröinköp och bygga vidare med färgkompositionerna. Ha en lugn och vilsam jul och samla kraft till vårens kommande och trevliga vedermödor.
söndag 18 december 2011
Ny bekantskap att beundra.
Härliga amaryllistider!! Jag älskar dessa fantastiska lökar och dess mystiska innehåll som överraskar och förför. Den gröna skönheten är verkligen en uppstickare och symfonin av färgklanger lockar till beundran.
I helgen har vi fått ett vitt täcke av snö och nu väntar kallare väder så den kanske stannar, hoppas ända till jul. Jag har fått besked från 'Seeds World' att min beställning är iväg skickad, äntligen. Jag har försökt flera gånger att beställa men något har satt hinder för det men nu provade jag på att skriva in mitt förnamn i mejladressen och så nu kanske det blir full pott, har rödvita petunior, röda lejongap, röda brudslöjor, "snöflingan" och jättestora gullökar på gång. Nä nu är det STA-listans tur för genomgång, hoppas att vi ses snart och jag hoppas att ni har en trevlig 4;e advent.
söndag 4 december 2011
Julamaryllisarna är här...
söndag 27 november 2011
Här får ni se på adventsbullar...
Här hemma förbereds adventsfirandet med saffransbak, man måste vara flik i fingrarna och hålla tungar rätt i mun..... Och man får inte smaka på degen! Mormor for fram med kameran emellan åt och då var det bästa att le...huj va vi arbetade på för att vara färdiga innan pappa skulle komma och hämta de små. Många bullar blev det och goda också. Mjuka, säger lillasyster och provar klumpen på hakan innan hon bakar ut sista bullen. Får väl se om mormor ligger på topp efter detta måste nog bara vila ut lite på jobbet först innan vi fortsätter med pepparkakorna. Härligt nu är vi i gång med mysigt julpyssel, näst bäst efter frökatalogerna.
lördag 5 november 2011
Nu blommar det...
torsdag 3 november 2011
Det knoppas i uterummet...
Så här långt gånget på året brukar det vara ganska blomfritt i mitt uterum men inte efter den varma hösten i år, nu är det många som trängs och tävlas om min uppmärksamhet, här har ni två kombattanter. Först den rödrosa knoppen av Crinum powellii, den blommar mycket kort och då får jag gå ofta och titta så jag inte missar de fina klockorna i sin bästa tid. Hoya linearis har jag aldrig fått i blom förut jag har misslyckats med vattningen åt båda hållen, både för vått och för torrt men nu så blir det dagliga inspektionsrundor i växtdjungeln i uterummet för att njuta av underverket. Min Amazonlilja är också på gång, den blommar i vitt och är något narcisslik. Det är roligt med gammeldags liljeväxter, jag byter gärna till mig fler om någon vill dela med sig av sina sällsyntheter....
måndag 17 oktober 2011
Helgens övningar.
I helgen som var hade vi vackert väder men kallt på morgnarna så förmiddagarna gick åt till att ta vara på sista skörden. Jag har inte skördat någon rosenkvittenfrukt förut men då jag fick tips på gelé blev jag liksom lite nyfiken och provade. Och med mycket lyckat resultat! Smaken och konsistensen blev helt perfekt, gelén stelnade som den skulle, säkert tack vare alla kärnor som fick koka med och smaken var det inget fel på tvärtom, varför har jag inte fått till det här förr tänkte jag...tack Laila för receptet. Sen vill jag bara visa att Syrénbuddlejan viss går att odla i zon 4, från frö till meterhög blommande planta på en sommar, får se till våren vad som är kvar efter vinterns kyla men jag har stora förhoppningar. Leve klimatförändringarna!
söndag 9 oktober 2011
Oktoberblommor.
Mitt höstsilverax är som vackrast just nu när frosten biter i gräset för första gången. Bin och fjärilar omsvärmar växten då den kanske är deras sista näringskälla för året, bina har fått sin mat i kupan men andra insekter är nog i riskzonen för den evig vilan. Fotot är taget på kvällen just i de sista solstrålarna som orkar ta sig genom molnen, blommorna reflekterar ljuset som blir som elektriskt, vackert. Höstanemonen står liksom lite på sidan av, de kompletterar varandra väl men här är det ingen tvekan om vem som är kvällens primadonna. Nu är jag på väg ut till mina små för att se om de överlevt nattens kyla, vissa hann jag täck över i går men så är det några till som ska få bäddas ner och pysslas om. Min rabatt mot gatan har fått en "böljlik" kant helt nytt för igår... bäst att skynda lagom, så nästa rabatt tar vi till våren.
tisdag 27 september 2011
Invintring och infrysning.
Mina två fuchsiaplantor har kommit upp till trappan, det slutliga steget innan de åker ner i källaren för övervintring. jag lovade mig själv att inte bli fast för samlingslusten igen men på sommarmötet i Norge i år var det dax igen. Jag kunde inte stå emot så vackra exemplar och när mitt ressällskap inhandlade frestelserna kunde jag inte stå bredvid och bara titta på, jag har blivit biten igen av fuchsia. Namnsorten är 'Alfred Fuhrman' på bilden och så har jag en till, 'Nathasa Sinton' som just nu är som vackrast och ska "plockas" på alla blad och blommor för att ställas ner i mörkret, jag ger dem en helg till i solen sen ska det göras...det som gör så ont men som blir så bra. Dillen blev sådd sent och enligt gamla såtips från vana odlare är det bra med sval jordtemperatur för att få den att gro, alltså bäst att så tidigt men mot alla odds så blev det fin krondill av mina junisådda frön. Nu ligger kronorna i frysen och de finaste bladen tog jag hand om för grytor och till höstens långkok av dillkött. Förra året hade jag gurkor till förb...och då köpte jag krondill till inläggningarna för många pengar...nu har jag 20 buntar i frysen men ingen gurka. Det kan man säkert göra på ett klokare sätt, hoppas på ett under till nästa odlingsår.
torsdag 22 september 2011
Hösten är här.
Lökbeställningen från Odla, kom idag. Så efter jobbet blev det en runda med spaden och barnbarnen kom på besök och de ville hjälpa till. Men bara en eller två tulpaner blev nergrävda innan morfar lockade med pannkakor så jag fick ta hela nöjet för mig själv. Silveraxet blommar för första gången, tror jag, i alla fall blev jag imponerad av de 2meter höga och så mystiskt doftande småblommorna som täckte hela axet. Dahlian har just börjat blomma men så typiskt säjer alla som har försökt odla den knölen, nu är det ju hög tid att samla in alla frostkänsliga lökar och knölar så då hinner jag inte njuta av allt det vackra. Hoppas att min klarar sig utan att bli svedd av kylan till helgen. God natt och på återseende.
tisdag 20 september 2011
Äppelskörd och annat mums.
tisdag 13 september 2011
Remonterande!?
måndag 12 september 2011
Lördagsgodis.
torsdag 8 september 2011
Semester för en dag eller två...
Semester kanske det inte är då vinterträdgården också görs i ordning idag, för att flytta in "Medelhavet" igen, jo när det väl är klart så kanske det finns tid att vila där....innan jag ska ut och gräva ner de sista växtfynden från i sommar.
fredag 2 september 2011
Två primadonnor.
Två magnolior inköptes i Götet, ja, på Gullmarsfjordens plantskola, den lilla är 'Lina' och den enmeterslånga är en korsning, Magnolia ’Rose-Marie x Black Tulip’ och den hoppas jag verkligen kommer att få mina besökare får höjda ögonbryn av när väl blommorna är på gång. Lite bakom står min 'Susan' som en beskyddande stora syster, jag får ha lite koll så de inte bråkar om utrymmet utan samsas väl. När jag planterade den långa upptäckte jag något jag glömt, det är växtduk i botten, ett skydd mot utirånkommande rötter och jordtäcket är inte speciellt djupt. Hur kunde jag glömma? Det är ju helt min egen konstruktion detta ganska nyanlagda Woodland. Det är bara att inse att tiden är inne för att skriva lappar på allt jag gör i trädgården, förresten är det redan fösent för min Elmera racemosa, den har jag nog städat bort, igen. GULA lappar på allt nytt!
måndag 29 augusti 2011
Från kruka till växtplats...
Av röd kalksten har jag en uppbyggd rabatt, en "rasied bed" med mycket singel och mindre jord i. Här har min nya Deutzia gracilis aurea fått flytta in och jag tycker att den kom att passa in helt förträffligt, visst ser den ut att alltid ha stått där. Ja det är den gulbladiga längst till vänster, härifrån sett. Annars står det gulbladig buxbom, oregano, lonicera, forsythia och under alltihopa lyser vårens pärlhyacinter, inte nu men sen. En ny Dianthus har fått en grop bland mina pioner och gamla igelkottsnejlkor, små kuddar bland sten och jord. Dianthus ’Neywoods cream’ som jag får vänta på att se färgen på först till nästa sommar. Jag lät lappen sitta kvar men den tar väl de nyfikna skatorna hand om och det brukar i alla fall inte vara läsbart efter en vinter ute. Bilderna får vara mitt reservminne istället.....
söndag 28 augusti 2011
Ny lya...
fick en plats framför rododendronen, en plats där snöraset inte kommer åt att skada och med halvskugga där blommorna tidigt på våren kommer att lysa upp och ge hopp. Så nu har maken en meter mindre gräs att klippa. Fler plantor kommer att följas från kruka till rabatt.
torsdag 18 augusti 2011
Resan till trädgårdskändisarnas rike.
Resan med STA-kretsens höjdpunkt var besöket hos Gullmarsfjordens plantskola men innan sista bussstoppet var vi till Råda säteri och besökte Gerben Tjeerdsma, "Gerbianska". han ska visst sammankoppla alla trädgårdsidkare och få dem att dela ett trädgårdscentrum med honom. Hans plantskola var lite men visst fanns det godigar att fynda, jag hittade en Epimedium fargeaii ’Pink Constellation’ och en föränderlig julros, Helleborus x Ericsmithii som jag bara inte kunde låta bli för de vackra bladens skull. På Gullmarsfjorden handlade vi en hel lastbil full och jag fick mina magnolior, gulbladig deutzia, häxal, syren 'Wonderblue', Anemonopsis macrophylla, Skenkamelia Stewartia rostrata. Allt har sitt pris, att följa med trädgårdsamatörerna på köpresa är att skaffa sig mer att älska och att göra.
onsdag 10 augusti 2011
Resa med Trädgårdsamatörerna.
måndag 1 augusti 2011
STA-sommarmötet, lördag.
fredag 29 juli 2011
Riksmötet i Norge. dag 2
måndag 25 juli 2011
Riksmötet i Östersund/Norge. dag 1.
Trötta men välbehållna, efter en lång bilresa, letade vi oss fram, till fots i Östersund och hamnade rätt efter en längre promenad än vad som sagts oss, det blev dubbla vägen till slut. Men va´kul nu kan sommarmötets trädgårdsäventyret börja! Efter registreringen gick vi in i växtvaruhuset och tog för oss av läckerheterna som serverades på planka. Det var rökt kött och korvar av olika slag med potatissallad, allt lokalt tillagat. Vi satt mycket mysigt i en handelsträdgårds innerplan och mitt i stekheta solen och sen var vi heta...nog, för att gå tillbaka och lägga kull oss i hotellets mjuka sängar och vila oss i form för morgondagens tidiga bussfärd till Tronheimsfjorden och dess fem besöksträdgårdar. Hann faktiskt handla med mig en lite kruka och en roskasse innan vi styrde stegen hem.
fredag 1 juli 2011
Rosor.rosor,rosor...
Mina rosor kommer med massor av knopp och är härliga att skåda, finare än aldrig förr. Det är visst ett riktigt bra år för blommor i sommar. Jag har visserligen inte haft plantorna i så många år, så jag kan inte jämföra så bra, kanske två. Och det gäller båda de här två, mossrosen 'Salet' och 'Albertine', en klätterros från Wichurana-gruppen. (Söker efter en eller fyra, bra och enkla armeringjärnsbågar, tipsa gärna.) Jag älskar verkligen de svagt rosa och cupformade rosorna, men min RÖDA Flammentanz har också en plats i mitt odlarhjärta, den kommer så fint i rosenbågen mot gatan. Jag försökte ta kort på alla mina rosor idag så ni får snart se fler....
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)