tisdag 11 augusti 2009

"Raised bed"

Här har ni grunden till min nya rabatt, "Raised bed" som betyder upphöjd rabatt! Enligt författaren till boken "Trädgård för entusiaster", är det i praktiken en dubbel kallmur fylld med jord. Alpiner anses vara mest lämpliga att odla. Mitt nybygge är ju placerad på norrsidan om huset och kommer att få sol endast tidig morgon och sen kväll så, här ska odlas skuggtåliga småväxter. Även på sidorna mellan stenarna ska det blomma, små kulor av jord och frön stoppas in mellan springorna allt enligt boken. Jag tänker försöka med Lewisia, mycket liten blåklocka, Oxalis fylld vit endast 2cm hög och/eller några Saxifraga. Alla dessa plantor har jag tillgång till här hemma men namnsorter får ni vänta på, för först ska det grävas. Gräsmattan ska bort, och naturstenar i botten ska fixa god dränering och som ni ser finns röd kalksten att tillgå för att bygga ramen runt. Jord ska fyllas mellan stenvarven i muren och inuti mitten. Jorden blandas av egen kompost, torvmull, sand och singel ska täcka jorden och på marken runt. Nu har jag sagt mycket men det ska göras också, alla lyckade försök kommer på bild så om det dröjer så vet ni varför.

5 kommentarer:

 1. Det kommer säkert att bli toppen. Om du stöter på några frågetecken i växtval rekommenderar jag ett besök hos bloggaren Anjas Hill som är duktig på småväxter.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, jag tittade in och såg mycket som lockade...porslinsanemonen ser mumsig ut.

  SvaraRadera
 3. Hej du, vilken fantastiskt fin header du har som startbild på din blogg. Den skulle man kunna ha som tavla, ljuset är så fint och jag älskar knoppar.

  Nu ska jag surfa runt lite på din blogg.

  /Marit

  SvaraRadera
 4. Tack för förklaringen, nu vet jag nästa gång:)
  Du kommer säkert att lyckas bra. Men oj vilket arbete du har fram för dig! Ser framemot fortsättningen.

  SvaraRadera
 5. Ännu ett trädgårdsprojekt hos dig, härligt!

  SvaraRadera