onsdag 29 april 2009

Hundtandsliljornas tur att tittar upp.

Erythronium dens-canis 'Rose Queen' har äntligen visat sina blommor. Jag har flera sorter av hundtandsliljor men Rose var årets första. Jag brukar beställa från Botanicus och varje år skickar de ut sin katalog med läckerheter och då är jag fast direkt. Alltid är det någon ny hybrid som beskrivs så lockande att man bara inte kan låta bli att beställa. Bladen är så fina med den typiska marmoreringen man ser direkt att något fint är på tillväxt och inte blir då jag besviken. Det är en utmärkt lundväxt som gärna vill växa i en väldränerad kalkfri jord i halvskugga. I mitt torvblocksparti står en 'Snowflake', den vanliga gula, E. tuolumnense, har jag vid dammen. Äldst av dem alla är den gula och där har även småblad i klungor växt upp brevid moderplantan, kanske jag ska gräva upp och dela dem för att få mera av dem, undrar bara när det är bäst tid för delning och var de ska bo men det kan aldrig bli för många...jag kommer säkert att kryssa för någon ny art i katalogen också...

4 kommentarer:

 1. Hundtandsliljor, jag såger som du, man fastnar direkt och vill gärna ha många, men de har inte trivt så bra här i lerjorden.
  Nu har jag gjort ett nytt försök och hoppas på bättre tur.
  Trevlig Valborgshelg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. det skall vara säger - inte såger :-)

  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Visst är det underbart med alla växter som vaknar till liv i trädgården. Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Hundtandsliljorna...konstigt namn föresten;) Ser att de dyker upp på flera bloggar och jag gillar dom! Har tyvärr inga...än!! Får nog beställa den där katalogen jag med:))
  Ha det

  SvaraRadera