tisdag 28 april 2009

Magnolian blommar!

Magnolia loebneri-hybriden 'Merrill' blommar just nu i min trädgård, enligt boken Magnolia av J L Söderberg och A-M Åsheden är arten snabbväxande och mycket härdig, (och härlig!) Den klarar zon 4 och har citrusdoftande rent vita blommor. Jag älskar de bomullstusslika blommorna och den nyutslagna busken får människor på kvällspromenad att stanna till och utbrista i ett ooooh, kan magnolior verkligen växa här? Javisst det är bara att prova, leta upp ett lämpligt ställe i din trädgård, ett microklimat som är rätt anpassat med skydd från vind och stekande solen.
Jag har väl haft tur, igen med växtligheten men så har jag också bäddat ordentligt i grunden där den står med en kompostlimpa från tre år sedan. Har snappade upp att magnolian behöver halvt förmultnat växtmaterial för att trivas. Under trädet står det några vit och röda frösådda julrosor för att hindra att någon, jag troligen, går på dess rötter som är speciellt känsliga. Alltför drottningen bland buskträd....

1 kommentar:

  1. Visst är det en syn för gudar när stora magnolior blommar men jag skulle vara glad om jag fick en endaste blomma i mina. Men det kanske beror på att vi har lerjord, även om den är förbättrad med kompost och torv.
    Förstår att du är både stolt och glad över detta träd!
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera