söndag 3 maj 2009

Klematis

Här är en av mina frösådda klematis, fröerna har jag köpt från STA-listan och det var inte särskilt svårt att få dem att gro. Tvärtom har jag så många att de får stå mellan hallonplantorna och hänga, klänga på stöden för hallonen. Senare, när jag vet var de får bo blir de placerade vid något armeringsnät, ja jag har en aning var jag vill ha dem men just nu finnns det inte iordningställt. Nackdelen är att om jag ska ha ett insynsskydd med klängande klematis blir växterna på vintern vissna och fula att titta på, de behöver muntras upp med en granne som har bladen kvar hela året och jag funderar på en klätterbenved. Kanske de kan komplettera varandra väl, om de kan dela på samma ståndort.
Just nu står denna planta i mitt växthus i en lövkorg och ska placeras ut vid min lilla stuga. Den har fått extra skydd från kylan och därför har den redan sina blåa klockor utslagningsklara. Clematis alpina är mycket fin men står inte så länge då den tjuvstartar med blomningen redan i april. En annan sort jag har provat att fröföröka är Clematis 'Albina Plena' med vita halvfyllda blommor, den blev precis som moderplantan och så har jag en rosa, en glad överraskning, som jag låter ligga på marken mellan pionerna i min nygjorda upphöjda rabatt. Jag väntar på hela rabattens blomning med spänning dels klematis och så naturligtvis mina pion, och även vissa av dessa är frön från STA....tack STA!

6 kommentarer:

 1. Fantastiskt att redan ha klematis i knopp. Jag har aldrig frösått klematis, låter spännande.

  SvaraRadera
 2. Du har verkligen gröna fingrar och stort tålamod. Vad spännande det måste vara att får se vad du 'tillverkat', när blommorna slår ut.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Instämmer med Birgitta!
  Gör reklam för din blogg hos mig idag;))
  Tycker fler måste se och hitta din sida!!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Kul med nya bloggare.
  Jag har min farfar som förebild.
  Ha det gott och välkommen in till mig
  Kommer länk så småning om.
  Annika

  SvaraRadera
 5. Tack för titten. En helt underbar blogg har du.
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Oj oj vilket tålamod du har!
  Verkligen gröna fingrar skulle jag vilja säga.
  Grattis i efterskott.
  Annika

  SvaraRadera