lördag 22 november 2014

Träd i novemberskru(v)d...

 Under en kort tid mitt på dagen idag var dagsljuset så pass att jag tog med mobilen ut för att få färska foton av mina skruvade träd. Ja, ormhassel, vridpil och japansk korkskruvslärk. Vridpilen heter även andra namn som jag nu har glömt men ska googla på så snart jag hinner för att få det rätta namnet och se hur stor den kan bli, vissa har sett uppgifter om 15 meter men det vill jag inte tro. Växte i England i en park som buske, och jag kunde inte låta bli att köpa när en annan planta kom i min väg, på väg hem. Vacker i buketter som utfyllnad och stöd.
 Lärken inköptes på STA-växtmarknad i Uppsala för några år sedan, då 40 cm, nu 4 m och kan bli 15 meter hög om den trivs i woodlandet och det gör den. Roligt att se den varje år tappa sina blad och få nya gröna små mjuka tussar på våren. Små kottar har den också fått, kanske den har fröar av sig, jag ska kolla till våren efter telingar.
 Parasolltall tror jag att denna heter, har långa barr som ingen annan tall jag sett och vackert blådaggiga. Gulbarrig är sorten nedan men det är ingen tall eller gran utan någon släkting från öst som klarat kylan och snötyngderna väl, i alla fall hos mig. Sciadopitys verticillata 'Golden Rush'?
Smalbladig brakved, busken nedan är inköpt på vanliga Coop härinvid. Klart överraskad är jag av plantan och tycker mycket om dess blad och blommor och så här på hösten är den lysande gul, tappade blad på marken är också dekorativa. Blå violer blommar vid dess fot, just nu.
  

2 kommentarer:

  1. Vilka häftiga träd, och jag är inte förvånad att de finns hos dig!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Spännande träd! En lärk har jag också:) Fast den har jag stammat upp i år. Nu knappt 1m hög...ska bli kul och se hur den artar sig. Ha det gott i juletid!

    SvaraRadera