torsdag 6 november 2014

Japanska trädgården

 Det började med att granen blev för stor och ful, den lilla dammen som var bredvid blev nerskräpad och skuggad så vi högg ner eländet i våras och började skissa på en ny större damm. Skatorna som bodde i granen blev inte glada, de skränade och verka skälla på oss, skönt att få iväg bråkstakarna.
 Vi tog bort de gamla dammdukarna, grävde bort granstubben och annat jox som stått där i 20 år, men vissa växter, bla. Lunddocka och tidlösa ställdes åt sida för att få en ny chans någon annanstans i trädgården. Sen fick den nya formen på dammen mejslas ut i gräsmattan. Alla stenar plockades och bildade ett litet röse i bakkant och mot stenarna fylldes i jord för en senare plantering.
 Temat kom vi på ganska tidigt,  "Den Japansk Trädgården", damm med stilla vatten, stenar i vattnet för att förvilla bort onda andar, en brygga för sittplatser, staket och ett plank mot gatan så grannarna skulle fundera lite vad som hände där bakom. Växtlistan googlades fram efter en tids letande och vitt blev färgen som ska dominera. Alla träbyggnationerna ska bli svartmålade efter ett år då vi valde tryckimpregnerat virke, tror vi.
 De trogna paddor och grodor som bodde under gamla dammduken flyttade sig snällt och är säkert på plats tillbaka igen under den nya. Grannarnas katter strök omkring och gjorde sig en extra runda förbi, precis som sina ägare och till slut kom den nya duken på plats den inköptes på Mobackers i Bollnäs och där fanns lite annat smått och gott till bygget, dock inga växter inköptes då jag hade så det räckte av olika frösådda överblivna plantor. Djuphöljan på bilden är den gamla dammen, sen tillkom de grundare partierna, det blev en stooor duk men som visade sig vara alldeles lagom. Fortsättning följer....

2 kommentarer:

  1. Jättekul att följa hur dammen växer fram. Hoppas på "invigningskalas" till våren.. ;)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Vilket fantastiskt projekt! Är barnsligt förtjust i din mening som innehåller - så grannarna skulle fundera lite vad som hände där bakom. Nog är det härligt med höga häckar eller plank så man får ha sin lilla jordplätt för sig själv.
    Birgitta

    SvaraRadera