torsdag 13 maj 2010

Små söta smycken.


Viola jooi, Rumänsk viol, överraskade mig när jag lyfte på täckväven på fjolårssådderna, visst blir man glad! Den ska visst dofta också men något sådant har jag ännu inte fått nys på. Färgen är väl söt, undrar hur länge den står i sin nergrävda lerkruka, i blom alltså. Och så vill jag gärna prova på att så egna fröer i höst, vill ha så många som möjligt i mitt woodland. Jag fixade med surjordsrabatten och torvblocken förra året så det är nu ser det lite glest mellan plantorna, ja jag vet att om tre år är det säkert helt igenväxt men jag tänker mest på nuet och handlar, köper annars en hel del plantor men har nu egen tillverkning (jippi). Agerar är väl mer passande ord, alltså jag stoppar i mycket av samma sort i mina rabatter (om fröna går bra till kan jag ha ca. 20st av varje, om jag inte säljer dem på växtmarknaden förstås) och så får jag gräva bort några senare nått annat år för att de ska se fint ut.

3 kommentarer:

 1. Riktigt söt liten viol.
  Jag brukar ochså sätta många plantor av samma sort när jag har dragit upp dem med frön. När det sedan blir för trångt så tar jag bort lämpligt många och ibland planterar jag ner dom på ett annat ställe där jag tycker att de passar in. Eller så gör jag som du säljer.

  Ha en riktigt fin helg
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 2. Vilken fin överraskning, violen har en underbar färg och är väldigt söt.
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Visst är den söt! Har också frösått den för några år sedan. Den dyker fortfarande upp men frösår sig inte lika flitigt som luktviolerna och Viola pedatifida.
  För några år sedan köpte jag en bok om epimedium - en jättebra bok - The Genus Epimedium av William T Stearn. den kan jag rekommendera.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera