lördag 26 februari 2011

En traditionell repris!

Fikapaus!


Får jag presentera en världsnyhet Mariannes surdegssemlor, både mumsiga och nyttiga! Det är viktigt att komma upp ur källaren ibland och göra något helt annat för då blir hobbyn en hobby och inget slaveri....nu ska det firas att jag fått mina fröer från Seeds World. De kom till bensinmacken men inte i brevlådan, kan inte läsa eller förstå de estniska krumelurerna på brevet men något knas blev det med min beställning men nu är de här alla tre! Ampeljordgubbe med rosa blommor, kortväxt näva med mörka blad och blåa blommor, Robinia,trädfrön. Har gäller det att ta sig en funderare med en god kopp kaffe med semla, kanske jag kommer på något om hur dessa fröer vill sås för att trivas hemma hos mig, jordgubbar har jag satt förr av frön som tagits loss från skalet på köpgubbar och fina plantor blev det och med speciellt goda bär. Surdegssemlorna är en mix mellan surdeg enligt påsen med grovt rågmjöl och mitt semelrecept. Tag 1,5 dl färdig surdeg och 13dl varmt 40gr vatten, blanda ner 50gr smör, 25gr jäst, 2msk honung, 0,5 dl socker, 2 tsk salt, 2 tsk kardemumma, 0,5 l grovt rågmjöl, 2,5l vetemjöl. Jäs i 60 min i bunken, knåda och forma till 40st bullar , jäs på plåt i 40 min, grädda i 200gr i 15 min. Skär av lock och gröp ur de avsvalnade bullarna, mixa mandelmassa och "bullgröp" blanda samman med grädde till en smet. Fyll bullarna med mandelmassa grädde , sätt på lock och sikat över florsocker, smaklig spis med gott samvete!

3 kommentarer:

  1. Gillar att baka men känns som att jag inte har tid. Dina semlor ser så goda ut, ett plus om de är lite nyttigare:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Hej Marianne!
    Semlorna ser supegoda ut, du är duktig som har bakat bullan.
    Själv är jag så lat att jag köper färdiga semlebullar, behöver bara vispa grädde och fylla med mandelmassa :=)
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Hej Marianne !
    Semlorna se jättegoda ut !! Tack för receptet !
    Ha det så gott !
    /Isa

    SvaraRadera