söndag 20 mars 2011

Kris i växthuset!


Persikoträdet skulle besiktigas idag ifall knopparna var på väg då värmen var hög i växthuset av vårsolen, 10grader i skuggan, faktiskt. De här små bulorna upptäckta jag och de var torra och ramlade lätt av vid beröring så då tänkte jag att en liten borstning av stammar och grenar skulle passa bra, jag sprang in och hämtade en kasserad tandborste och blandade till såpvatten. Och som jag borstade, hela trädet faktiskt och smulorna från bulorna singlade ned. Väl klar helt genomsvettig gick jag in och tittade på bilden i storformat på datorn, brrbrrbrr, de är små löss på hela stammen, usch! Nu tycker jag att det kliar och springer över hela kroppen, usch! Men vad göra mera då, har ni några bra förslag då det är nu som nästa generation kläcks i den härliga vårsolens sken....Visst är det väl sköldlöss eller?

9 kommentarer:

 1. Hoppas du får bukt med lössen...otäcka rackare! Låter annars härligt när du kan greja ute i växthuset:) Vi hade 10 plus grader ute idag. Jätte fin och härlig dag...och vad gjorde vi då? Jo, var på borta plan och såg sonen ha match. Men de vann serien så de är förlåtna;)
  Ha det gott i varma växthuset!

  SvaraRadera
 2. Jo, då, Marianne, det är växthussköldlusen som har kommit på besök. Och du har gjort helt rätt, enda sättet att få bort rackarna är att borsta bort dem. Under en del av sköldarna gömmer sig säkert pyttesmå nykläckta sköldlusbarn som kan springa omkring på grenarna tills de hittar ett lämpligt ställe att suga sig fast på. Jag skulle nog efter borstningen duscha eller pensla hela trädet med en såplösning spetsad med lite T-röd. Till 1 liter vatten drygt 1/2 dl såpa och en skvätt T-röd.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset det var i rättan tid! Innan jag flyttar ut mina krukor dit.

  SvaraRadera
 4. Hej Marianne!
  Usch, vad trist med ohyran, hoppas du får bort allt.
  10º i skuggan låter som ljuv musik i mina öron :=)
  Önskar dig en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 5. Nu är det sprutat också, fixat i skymningen.

  SvaraRadera
 6. Tur att du såg dem och fick tagit bort dem innan de blir alltför många.
  Har hittat sköldlöss på blåregnet och en liten salix jag har ute men där har det räckt med att 'pilla' bort sköldarna för att få dem att försvinna. Men det är kanske lättare när växterna står ute?
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Hoppas du blir av med eländet:)
  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. tack för stödet nu har jag sprutat för andra gången. Hoppas de är inte överlever på någon ny växt som snart ska få flytta in.

  SvaraRadera
 9. Skall också till mässan i morgon. Vem vet vi kanske ses?

  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera