onsdag 26 januari 2011

Saxifraga cotyledon 'Southside Seedling'


Ytterligare en presentation av ett av mina fröerbjudande, Saxifraga-släktet är nog det mest komplicerade i mitt tycke med 370 arter, vanligtvis fleråriga. Vissa är städsegröna men hur det är med det vet inte jag då det ligger ett tjockt täcke med snö över men rosetten är ju grön mycket tidigt på våren så det kan ju stämma även med denna art. Fjällbruden kallad, blommar i juni och är enastående söt med små röda prickar på kronbladen som är speciellt för just för detta sortnamn. Den tillhör sektionen Euaizoonia och trivs i väldränerade, stenblandade, kalkfri jord i full sol och lämpar sig för stenpartier och torrmurar. Just cotyledon är ett undantag då den gruppen annars vill ha kalkrik jord. Förökning genom frösådd i januari-februari, delning av plantor görs bäst i mars-april och sticklingar, enskilda rosetter, kan tas under glas i juni-juli. Skadegörare, grävling i Valbo annars problemfri. Så i 18-22gr i 2-4v.ställ sen kallt -4gr i 4-6v. Och så in i växthuset i 5-12gr till grodd

5 kommentarer:

 1. Jätte söt. Du har så myånga olika sorter och kunskap!! Idag köpte jag hem en stor säck med jord. Nu ska det sås klematisfrön:)
  ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Visst är Saxifagrorna jättesöta och tacksamma att ha i rabatterna

  Fjällbruden har riktigt fina blommor.
  Lycka till med sådden.

  ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Saxifraga var en av mina första perenner, har haft två olika, men nu finns det bara en kvar som verkar trivas bra.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Gillar fjällbruden. Har den som kantplantering mot stenarna och under buskar som står nära plattgången. Ibland kan den ta lite stryk av barfrost och vårsol men oftast går det bra.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Hejsan!
  Håller med om att Saxifragor är ett vackert släkte, gillar dom.
  Fjällbruden är supersöt!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera