måndag 20 december 2010

Julpyssel 3.


"Tant Bengtas praliner" är mitt trumfkort på godisbordet varje jul, smaken blir lite olika varje gång som jag kokar ihop smeten men de är gjorda med riktiga råvaror och mycket kärlek så varför inte ta chansen att uppleva en riktig chokladkyss; 3dl vispgrädde, 5 dl socker, hälls i en gryta med tjock botten ca, 3 l, koka upp massan och koka tills trådprovet håller eller till 115gr. Passa grytan noga för det kokar över lätt. Koka inte för försiktigt för då blir massan sockrig. Tillsätt 1msk vanillinsocker (eller 2tsk vanillin) till den färdiga massan och häll den i en rundbottnad skål som placeras i kallt vatten, i diskhon tex. Vispa kraftigt med elvisp tills massan är så fast att den går att forma. Ställ gärna kallt en stund innan den trillas till hasselnötstora bollar. Lägg dem på en plåt med bakpapper, ställ dem kallt. Smält 250gr blockchoklad och 2 msk smör över vattenbad, doppa pralinerna med hjälp av två skedar, de ska täckas helt med choklad och ställ de svalt att stelna. Njut! Juldadlar med mandelmassa doppade i choklad är också smaskens.

4 kommentarer:

  1. Oj vilka godisar.
    Jag blir så sugen men jag tror att jag inte kan låta bli att gå och skåpäta.:o)))

    Men receptet tackar jag för och sparar till nästa jul.

    Önskar dig en riktigt GOD JUL.

    Kram/Gunilla

    SvaraRadera
  2. Försöker låta bli socker - om inte hade jag testat dina praliner.
    Önskar dig och din familj en riktigt God Jul.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för detta recept! Vi brukade göra Bengtas på 90-talet efter recept i "Allt om Julen", men det kom bort i tidningshögarna. Så ett mycket kärt återseende, tack!!

    SvaraRadera
  4. Den kritiska momentet är att ha dem stående i kylen....de har en tendens att försvinna.

    SvaraRadera