torsdag 24 september 2009

HöststicklingarHär ser ni en mindre förmögenhet, i alla fall var moderplantan hutlöst dyr, ' Viola hederacea' , australisk viol inköpt i våras på en handelsträdgård utsocknes, för 85kr. Jag har haft den i uterummet och den planterades om i vitmossa och ny jord vid hemkomsten för att hålla fuktigheten jämn som är ett av växtens krav. Men den har verkligen betalat sig för blommat, det har den gjort hela sommaren. Revorna som bildades längs krukkanten har nu satts i nya småkrukor och står i uterummet för rotbildning. Andra stickningar som är på gång är Pelargonium violareum, Sedum 'Postmans Pride' och Hoya sp. Synn bara att det enda som man blir rik på är nya odlarerfarenheter, då växtmarknaderna har varit för i år och övertaliga plantor oftast bytes eller skänkes bort i trädgårdsföreningen goodvill-anda. Sov gott!

6 kommentarer:

 1. Lite pyssel med sticklingar men att få en stickling är inte så dumt och att byta med varann är också en god idé.

  SvaraRadera
 2. Då kanske jag måste sätta ännu fler sticklingar i år. FÖr en sån har jagmed. Eller så satsar jag på att övervintra moderplantan. Fin är den i alla fall!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Nu har jag inte så stor vana att ta sticklingar... men jag kör på med bästa trial&error-anda och har stoppat ner en hel del sticklingar i min kallbänk... men jag har glömt det viktigaste ...jag har inte skrivit sådana där små etiketter :( så jag vet inte vad jag har gjort... tala om odlarerfarenhet! jaja... vad ska man säga... vis blir man aldrig. Kan någon ge mig en uppsträckning!

  SvaraRadera
 4. Någon sådan viol har jag inte men jag har satt sticklingar på fuchsior, pelargoner och som jag kallar den, cigarrglöd. Svårt att låta bli när jag måste klippa bort mer än halva plantorna för att kunna vinteförvara dem. Just nu har de hamnat på mellanstationen = växthuset och där hoppas jag de kan vara tills i början på november.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Tack för det tipst det måste jag nog också göra med min violer även om jag inte har just den du har.
  Ha en skön söndag kväll
  Annika

  SvaraRadera
 6. Så duktig du är! Är dålig på att ta sticklingar den här tiden på året. Är nog mer ivrig på våren när det kliar i fingrarna...nu börjar dom bli lite slöa;)

  SvaraRadera