måndag 4 januari 2016

Sommarens favoriter.

 Tänk va man kan ha fel, jag har aldrig tidigare tyckt om dessa stela och intetsägande blommor men efter ett nyfiket odlingsförsök med blöjstoff iblandat i jorden och med efterföljande fuktiga och solfattiga sommaren så blev det en succé. Hortensian levererade klase på klase som knoppades och blommade ut, vackert gröna blad och senare i september ett besök på dess moderö, (tror jag) Azorerna, så är de nu mina ögonstenar.
 Snöbollsbusken har verkligen överraskat i sommar, den klipptes ner lite väl bryskt för några år sedan då utrymmet inte fanns från början, ja den blev större än vad jag väntat mej och kom från ett yttepyttelitet frö. Blommorna gjorde väl skäl för namnet, runda och vita och i massor, näst gång blir det rönnen bredvid som får gå matchen med sekatören.
 Irisar, irisar så lång ögat når, kanske inte men de är så vackra. Skäggiris tror jag att det är, inköpt av någon trädgårdsamatör och jag hoppas ju på fler så senare i sommar blir det ett nytt inköpsbesök på växtmarknaden i Bohuslän. Svenska trädgårdsamatörerna ska ha sitt sommarmötet där, det blir i Uddevalla och hotellet är redan bokat.
 Primula i månskensgult går ju inte att gå förbi utan att jag håller andan och jag stannade varje gång vid pallkragen där de bor för beundra denna fina varelse, många små frön blev satta året innan och av dessa kom några att blomma i denna finaste och ljuvligaste blekgula nyans.
Maria nyckeln blommade för första gången i mitt woodland i somras med så många fina mönsterdetaljer i blommor och blad. Tack för allt fint i trädgården, jag är så fylld av odlarlust igen, att få se vad som lyckas och om inte försöka att få kunskap att förbättra växtbetingelser till året som kommer därpå. Mina första sådder för i år står ute redan under täckväv då snön inte ännu har behagat sig att komma hit, för att beskydda mina kommande älsklingar. Så spännande det ska bli.

3 kommentarer:

 1. Söt Primula!! Visst är det spännande med nya odlingar och se hur andra utvecklas. Har 18 sorters lönnar ute i back för vintersådd. Ska bli spännande att se om något kommer upp. Även frön av Klematis Fusca står i krukor...jag hoppas hoppas...:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Månskensgult, så vackert! Det låter som du är riktigt sugen och på hugget.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 3. good topic thanks for post for sharing on website ..
  ดูหนังออนไลน์

  SvaraRadera