tisdag 26 november 2013

Mariannes frölista 2013.

Har lite svårt att få in min frölista trots många tappra försök, tänkte liksom att ha försäljning av mina fröer, fritt pollinerade och till en kostnad av 10kr/port + 6 kr i porto. Skicka din adress så får du strax dina nya fröer. I förra inlägget har jag exempel på andra frön som också finns att köpa.
Sååå nu gör jag om allt från början, håll tummarna för nu kör jag...vi har först en vacker paddlilja eller hårig skugglilja, vilket ni behagar, Tricyrtis hirta ’Blackberry Mousse’ vars moderväxten är inköpt på STA-växtmarknaden i Vikmanshyttan, Dala/Gästrikekretsen. Woodlandväxt, ett delikat väsen. 
Är en mycket frosthärdig växt odlas i fuktig jord i halvskugga. Förökas med frö på hösten och/eller delning av planta på våren.
 

Väl så vacker i sin dekanens, Paeonia veitchii rosa, ger många livsdugliga frön och växer sin förhållandevis snabbt för att vara en pion. jag har även frön av Paeonia ‘Krinkled White’, Paeonia suffruticosa, vit och Paeonia mlokosewitschii, några få portioner av den senare.
 

 Pulsatilla vulgaris alba, vit och Pulsatilla vulgaris ’Röde Klokke’ är båda mina favoriter, sippor överhuvudtaget ät pålitliga och problemfria perenner. Mycket odlingsvärda!
I år har jag plockat in många av denna sort då den förflyttar sig själv och får lov att sätta nya kolonier där den helst behagar i min trädgård. Vacker vårväxt som försvinner snabbt efter blomning.  Sanguinaria canadense, Blodört vit enkelblommande. Giftig dock som alla de finaste...
Den mytomspunna Ranzania japonica har snart växt ett decennium i min trädgård, liten och försiktig tittar hon fram varje år i maj, inflyttad från Japan och lättskrämd som få. Blomningen är svår att hinna med att se men de stora vita frökapslarna syns så mycket bättre och de är jag rädd om. Några fröer sås varje år men svårigheten att hålla den i liv ligger i att hålla plantorna i fuktig skuggig jord, och länge på samma plats och då kan man lyckas. Hoppas naturligtvis själv att lyckas till våren igen.Meconopsis quintuplinervia och Meconopsis betonicifolia har fått bra fäste i mitt woodland, ger både blommor och frön... så ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir...den nickande klockan är så läcker!
Sist men inte minst finns det Hostor som fröar av sig ganska vilt, blir som svarta flak på stänglarna, kanske inte så sortäkta men de är lätta att gro och få upp till plantor utav...och växtvilliga till tusen, kanske något för Gunnels trädgårdsvänner. Tack och välkomna med beställningar.

15 kommentarer:

 1. Många fina sorter, men jag är inte den bästa på frösådder är jag rädd.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Spännande sorter! Visst blir jag sugen att prova,men tycker att det är svårt att lyckas med perenn odling. Fick Fusca frön av dig för något år sedan men lyckades tyvärr få dem att gro. Kan man köpa en planta av dig istället?? Skulle så gärna vilja ha just den.
  Önskar dig en Trevlig 1:a advent!

  SvaraRadera
 3. ja många plantor blir det...nu när alla fröna blitt kvar. Hör av mig i vår när allt har grott och börja planta till sig.

  SvaraRadera
 4. Vilka fina växter.
  Ranzania japonica verkar spännande.
  Är den lätt att få att gro?
  Skall den ha en kylperiod.

  Är intresserad av frön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. lätta att gro men sen svåra att få att stanna kvar. hemligheten är lagom fuktig jord och skugga...om du skickar ett brev till mig med ett frankerat kuvert i med din adress och en tia så kan du få....tillbaka frön med posten.

   Radera
  2. Jag vet inte din adress,
   Går det bra att skicka frimärken som betalning? Istället för ett mynt.
   maila mig. gunillanorrman@hotmail.com

   Radera
  3. Jag skickade iväg de första fröerna idag...till Gunilla.

   Radera
 5. Hej Marianne!
  Jag svarar på din fråga hos mig här också:
  Undrar om du rört ihop namnet lite, det finns nr 1672 Rhodohypoxis baurii, nr 1674 Rhodotypos scandens. Den sistnämnda heter schersminros på svenska. Har fått en sådan buske av Bia här i Torsåker, den har så fint fårade blad. En av de sista att släppa bladen.
  Fröbeställning blir det nog inte, jag har jättemycket på tillväxt i pallkragarna.
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Tittar in för att önska God Jul!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma och god fortsättning.

   Radera
 7. God fortsättning på dig Marianne!

  SvaraRadera
 8. Det var en väldans massa snyggingar! :) Kanske ska vi ta en fröbytardejt snart?
  Ja, varför inte. När ligger årsmötet? Har försökt googla men inte hittat. Ska du och Margita dit?
  Kram o gott nytt år!

  SvaraRadera
 9. Japp! Vi har 2014 års program på gång och före den 20/1 ska det läggas ut på hemsidan...nu går jag ner i min källare ...där sår jag frön av egna odlingar några ska ju vara "färska" för att gro, bilder kommer. Årsmötet blir 2/3 men vi ses väl i Gävle innan dess i vår trädgårdscirkel.....i slutet av januari?
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 10. Ett riktigt gott 2014 önskar jag dig. Lycka till med alla frösådder.
  Birgitta

  SvaraRadera