söndag 27 oktober 2013

Höstmys med insamling av fröer.

 Tibasten, Daphne mezereum var. alba är en av sorterna som jag samlat in i veckan, ja de är mycket giftiga men jag var noga att ta med alla bären och tvättade de rena med plasthandskarna på. Doftar ljuvligt när de vita blommorna slår ut, himmelskt som sig bör när växten är så dödsbringande men ska visst vara riktigt vidrig i smaken och därför hejdas intaget innan det blir för sent, det har jag läst på nätet. Nu har jag sått några och har ändå flera över till hugade spekulanter.
Klematis inköpt som vuxen planta från Söderfors, 'Osmoshiro' den jättefin i färgerna, blommar tidigt och har nu snällt satt frön som jag måste så förstås! Resultatet lär ju vänta på sig men...väntar aldrig för länge. Min filosofi är snarare att så nu, så blir väntan inte förgäves.
 Gillenia trifoliata, trebladsspira. Otroligt tacksamma perenna buskar, en vit stjärnhimmel på jorden. Mina vuxna exemplar är också frösådda från början, från STA-frölistan. En trogen växtkompis som aldrig gör en besviken! Enligt perennboken så måste fröna sås på hösten då de ofta har dålig grobarhet.  Klematisarten på bilden under är också från STA-listan, namnet är borta men kan vara en blå Clematis fusca eller om någon klematiskännare kan ge ett förslag så är jag villig att ta det namnet och skriva upp det genast så jag kan hålla lite ordning på mina växter för det har blivit några inköp genom de här 12 åren som jag varit  på olika STA-växtmarknader och jag har beställt frön från alla årens frölistor. Fler frön finns kvar där ute...

5 kommentarer:

 1. Din klematis ser ut som en fusca. Du är så bra på frösådder och tiden går ju ganska fort, eller hur.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vad jag beundrar er som har tålamod att hålla på med frösådder! Jag sår bara sånt som gror och växer fort!

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 3. Trebladsspira ser ut som en växt jag skulle kunna trivas med! Måste googla efter frö!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. jag har frön...ska bara som Alfons Åberg fixa hela min frölista innan jag lägger ut den här.

  SvaraRadera
 5. Trevliga växter och jättekul med egna frön att fröså så man kan få fler plantor.
  Klematis 'Osmoshiro' var superfin.

  Önskar dig en härlig dag!

  SvaraRadera