onsdag 12 juni 2013

Trädgårdsresan episod 2.

 Efter en rejäl frukost andra dagen åkte vi till en privat trädgård, Old Buckhust som hade byns äldsta hus från 1500-talet. En 20-år gammal Cottage Garden blev vårt första trädgårdsstopp och som väntat var den fullspäckad av växter, ägarinnan sålde överblivna plantor från egen sådd i sin egen lilla plantskola. Dit hittade vi ganska snabbt efter presentationen och välkomstteet, vädret var inte så bra men med värmande te och nya växter i min ägo gick det bra ändå och trädgårdsinspirationen växte.
Blåsten kunde härja fritt då det bara fanns åkrarna runtomkring och det utgjorde det största problemet när paret flyttade hit så alla knep blev tillåtna förutom att plantera barrträd som var förbjudet enligt köpekontraktet. Murar byggdes, läplantering av lövträd och en utbyggnad av huset gav växterna möjlighet att överleva. Nedan, en port till grönsakslandet.
Vissa växter ska inte odlas i England enligt rödlistning så som spansk klockhyacint, istället ska den inhemska(!) varianten bevaras. En lökväxt med färre blommor och mindre intensiv tillväxt. Men finast var de spanska och de växte lika vilt som vitsippor i skogen och som ogräs i trädgården. Blå,blå,vindar och vatten, ni vet.
Växternas blad var mycket dekorativa och kontraster i växtsättet, spjutform och små bollar var tilltalande, här vid en damm stod Iris varigata, något gult gräs, gråludna blad och rödbladig japansk lönn, vackert! Det är jag sugen på att ta efter, vid min nya damm hemma, årets sommarprojekt!

3 kommentarer:

 1. Jättekul att få följa med på din Englandsresa !
  Verkar vara en fullspäckad tripp med massor av inspiration och olika trädgårdar.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Aha, då tror jag det var klockhyacint som vi såg vildväxande överallt i Cornwall.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så himla kul läsning! Ser fram emot att höra MYCKET mer i morgon. Ska jag hämta dig vid halv fyra?
  Kramar!

  SvaraRadera