söndag 4 april 2010

Liv i löken.


Snön smälter och vart efter som kommer mina lökar upp ur jord och is, här har jag nog en tulpan på gång den står i min rabatt vid dammen. Tänk vá de får härda ut precis som vi, trädgårdsälskare, en bit i taget sakta, sakta, återupptäcks alla vårlökar och odlingslustar, uppstickare i april månad. Jag har idag varit ute med kameran igen för att få fina bilder till STA´s riksmötes fototävling, det är i Blekinge i år. Jag och maken åker ner för att hälsa på släkt och golfbanor, ja, och så några trädgårdarna förstås. Nere i källaren har jag satt fler perennfrö, mosippa, helleborus (vit med prickar), primula (från Ockelbo, precis som prinsen) fjällsippa, Robinia psuedoacacia (frö från SeedsWorld) och allt ställde jag in i växthuset med den andra backen med sådder. Jag brukar rigga upp ett innerväxthus med hjälp av hyllorna som placeras mittemot varanda och sen vevar jag en fiberväv runt, inuti ställer jag plantor och frösådder. Några som var på väg upp är vårärten och Meconopsis forestii!!!! nu kommer dom.........

2 kommentarer:

 1. Härligt att läsa om alla dina växter. Nu är jag så himla trött på vintern, har inte upplevt någon vårkänsla här hemma.

  SvaraRadera
 2. Åker du till riksmötet i Ronneby ses vi nog för vi är några gamla goda 'trädgårds' vänner som också reser dit.
  När det gäller din fråga om blåsippsfröer / sådd:
  För några år sedan fick jag ett tips av en duktig blåsippsodlare och trädgårdsamatör. Han samlade inte in fröna utan precis innan de släppte från stjälken tryckte han ner hela 'frökakan' i jorden, utan att klippa av stjälken. Svårt att förklara, men jag hoppas du förstår.
  Så här har jag gjort i ett par års tid nu. Slipper passa krukor och inga myror tar fröerna. Visserligen kommer plantorna tätt när fröna gror på våren men det har ändå fungerat bra, tycker jag.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera