Här är julbaket full fart, man får vara snabb i vändningarna för att hinna med i svängarna och parera felsteg och tumslickningar. Men roligt har vi i julruschen och smakliga bullar och saffransflätor blev det som barnbarnets dagis ska få smaka på till Lucia. Här har ni mitt favorit bland alla julrecept,
Saffranskrans/Mandelkrans.
Detta behövs: 50gr jäst
5dl mjölk
150g smör
11/2 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
2 ptk. Saffran (eller 2 tsk malen kardemumma)
15-16dl vetemjöl
Fyllning: 50g mandelmassa
100g smör
5dl mjölk
150g smör
11/2 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
2 ptk. Saffran (eller 2 tsk malen kardemumma)
15-16dl vetemjöl
Fyllning: 50g mandelmassa
100g smör
Pensling och dekoration:
1 ägg ½ dl pärlsocker
½ dl mandelspån
Så här gör man: Smält smör och häll i mjölken. Låt det hela bli ljummet. Lägg i jästen i en bunke tillsammans med lite socker och salt. Rör ut. Tillsätt den ljumma mjölk och smörblandningen, resten av sockret och saffran (eller kardemumma.)
Vispa upp ägget och häll i det. Blanda sist ner 15dl av mjölet. Låt jäsa i 45 min.
Slå upp degen på bakbordet. Arbeta in resten av mjölet. Tag 2/3 av degen till en krans, resterande tredjedel gör vi bullar av. Kavla ut degen till en rektangulär platta 20x50 cm. Bred på smöret och hyvla över mandelmassa.
Forma till en krans som lägges på en bakpappersklädd plåt.
Klipp jack som läggs växelvis åt vänster och höger. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandel.
GRÄDDA I 200GR VARM UGN CA 20-25 MIN.
LYCKA TILL!
Så här gör man: Smält smör och häll i mjölken. Låt det hela bli ljummet. Lägg i jästen i en bunke tillsammans med lite socker och salt. Rör ut. Tillsätt den ljumma mjölk och smörblandningen, resten av sockret och saffran (eller kardemumma.)
Vispa upp ägget och häll i det. Blanda sist ner 15dl av mjölet. Låt jäsa i 45 min.
Slå upp degen på bakbordet. Arbeta in resten av mjölet. Tag 2/3 av degen till en krans, resterande tredjedel gör vi bullar av. Kavla ut degen till en rektangulär platta 20x50 cm. Bred på smöret och hyvla över mandelmassa.
Forma till en krans som lägges på en bakpappersklädd plåt.
Klipp jack som läggs växelvis åt vänster och höger. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandel.
GRÄDDA I 200GR VARM UGN CA 20-25 MIN.
LYCKA TILL!
Vilken gullunge! Längtar efter mina barnbarn, två kommer i morron eftermiddag, ska sova över en natt.
SvaraRaderaKul att du tar dig tid med barnbarnen!
SvaraRaderaLukten av saffransbröd och pepparkakor får man ju tyvärr inte om man inte bakar.
Trevlig helg
Birgitta
kul å få baka med mormor- å GOTT:))
SvaraRadera