lördag 5 december 2009

Amaryllis i knopp.


Se så! Nu är de på gång, de magnifika knopparna visar nu färg och blommorna slår nog ut om en vecka eller så. Här är en av de tre som jag köpte i år genom odla.nu. Glasskålen som de är planterade i står i mitt uterum och där måste jag tömma på krukor, ja inte helt men de flesta som står på golvet måste flyttas för att julgranen ska in. Jag har ytterligare amaryllisplantor som är i knopp i källaren och som ska planteras i nya krukor för att bli respektabla och för att kunna stå i finrummet, något jul-igt till kruka får det nog bli så de passa in. I kväll var vi, nästan hela familjen till Furuviks julmarknad, verkligen en stämningsfull sådan! Barnbarnet fick sitta i jultomtefars knä och de hade mycket att prata om. Glöggen smakade prima och julgirlanderna med ljus var många och långa. Visst är det härligt med jul och julledigheten är snart verklig, 16 hela långa dagar att bara vara hemma och pyssla med allt som man annars inte hinner med. Och så är det ju fröliste-tid, jag brukar sitta i timmar med att leta på nätet för att lära känna den nya arterna och sen måste man välja, för man kan ju inte få allt som glimmar och så styr ju utrymmet nere i källaren på hur många sorter man kan förgro. Snart är vi där igen med jord under naglarna och plantor på hela matbordet, härligt va ordet.

4 kommentarer:

 1. Amaryllis i knopp lockar fram julstämning.
  Så trevligt du haft med barnbarnet på julmarknad. Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Grattis till den lyckade knoppsättningen!
  /Utblickaren

  SvaraRadera
 3. Härliga inlägg Marianne!!!
  Läste på din header...är du trädgårdsmästare?? Så kul i såfall!!!
  Vilken hoya samling. Ha begäret växer:) Passionsblomman var jättefin...och vilken otrolig blåfärg blomman hade. Kul att den ville visa sig! Väntar oxå på amaryllis här. Har en vit som spricker upp, lagom till jul hoppas jag på.
  Trevlig andra advent!

  SvaraRadera
 4. Tack allesammans, visst jag är trädgårdsmästare men jobbar kvar med omvårdnad då sådana jobb inte växer på träd, inte i zon4 ialla fall.

  SvaraRadera