lördag 26 januari 2013

Helgmys i januari

 Ute är det vinter och kallt, faktiskt inte så kallt som igår men vintern släpper inte sitt grepp på länge ännu, det är jag säker på. Då är vedkaminens värme välkommen, vi eldar ganska ofta och ibland även för kråkorna då jag öppnar ut till mina växter som står i uterummet på nåder, ja vi har golvvärmen på därute men  försäkerhetens skull...mina medelhavsväxter längtar ju till värmen så då får hoppet om sommar lite till livs.
 Fröööööer är ju livet, som lyckopiller säjer visst några, nu är de tidigaste på väg upp. Jag har satt Klätterklockan, Cobea scandens, den blå och ska ha den med gula sommarpumpor i nya pergolans armeringsnät, läckert i dubbel bemärkelse, tror jag. Mina tomater och chili gror för fullt bredvid i fönsterkarmen.
 Uterummet har många överraskningar att bjuda på när stora rensningen är klar, vilka har överlevt att stå i skymundan av julgranen och fått vatten som nödbjudd, i andra hand. En hel del faktiskt både pelargoner och liljor visar vilja till liv ett tag till. Botanicus katalog kom här om dagen med nya läckerheter för mig gäller ju krukväxtliljor av kulturvärde. Clivia, amaryllis, väpnarlilja, sefyrlilja....ja ni fattar, byter gärna till mig någon sort som jag inte redan har...ta vara på gamla sorter de är "guld värd"! Drömmar, ja visst! Ändå finns det hopp i januari då drömmar är tema för mina bloggvänner. Ha en trevlig och hoppfull helg.

8 kommentarer:

 1. Så synd att jag inte har någon gammal lilja att dela med mig av. Men du verkar ha så du klarar dig ändå :)

  SvaraRadera
 2. Häftigt att Cobean har grott så fint redan. När satte du den? Mina chilis har precis grott. Nu vågar jag inte så mer inomhus eftersom vi åker bort. Vore ju förfärligt trist om allt vissnade ned medan vi är på Kap Verde... :/
  Jag har lånat en bild av dig idag på din meconpsis forestii. Hoppas det är ok? Säg till annars så plockar jag bort den.
  Kram,
  Anna-Karin
  PS. Hur går det för Margita med hennes blogg egentligen..? ;)

  SvaraRadera
 3. Mycket vill ha mer!
  Margita behöver en knuff i bloggandet, jag fixar det!
  Bilden går att dela och sen i sommar....då får du egna blommor att fota.

  SvaraRadera
 4. Nu har kylan har gett med sig och det är så skönt. Du har mycket på gång som vanligt, härligt!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Härligt Marianne! Funderade här om dagen om inte pelargoner och afrikanska liljorna skulle tas upp från källaren...längtar att börja ned det efter dina bilder.
  Här eldas det också:)
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 6. Vilken lycka att ha ett sådant uterum! Förstår att du gärna skickar ut lite värme dit.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Klematisarna vill ha mycket vatten på våren särskilt och kanske lite kalksalpeter för att komma igång, och benmjöl såklart.
  Kram

  SvaraRadera
 8. En härlig tid nu då fröna börjar gro, solen skiner och börjar så smått värma.
  Lyllo du som har ett fint uterum att njuta i medan det fortfarande är kallt ute.

  Ang. din fråga om delning av Epipactis palustris så har jag ingen egen erfarenhet men har frågat Larz Danielsson.
  Han säger att eftersom den skjuter underjordiska utlöpare kan du gräva upp och klippa av en rhizom med ett öga och plantera ner den på nytt ställe.

  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera