söndag 18 mars 2012

ÄppelträdsfriseringIdag har det varit 8 plus och ett härligt vårväder en mycket lämplig dag för trädbeskärning.
Och på begäran tog jag beviskort före och efter, inte för att visa hur det ska se ut utan istället att det blir som det blir.
Trädet har säkert stått här i 40 år, så det är inte så konstigt att det säckade ihop i höststormen i fjol, en tredjedel försvann. Kvar blev ett snett och risigt Oranieträd men med de godaste päronsmakande äpplen, för god att göra sig av med och dess skugga är värdefull för mina magnolior på kompostlimpan bredvid. Mina träd får vara lite vilda av sig, de är så vackra när de blommar på höga spröt mot den blå himlen. Kan vara lite svårt att skörda men fåglarna få ta de högsta äpplena. Med sågen tog vi grenar som vägde för tungt över odlingslandet, det såg nästan ut som trädet tog en lättnande suck när grenen föll, kanske kan trädet nu stå kvar ytterligare 5 år, sen tar nog stormen resten av det åldrande trädet. Men sånt är livet!

3 kommentarer:

 1. Oj, vad snett det blev. Men jag förstår att man inte vill ta bort ett gammalt träd som man gillar så mycket. :-) Jag har suttit och velat vilket äppelträd jag ska plantera. Jag vill ha ett höstäpple och vem jag än frågar, säger Aroma. Men det är ju ett vinteräpple! Så nu funderar jag på Oranie, så jag blev väldigt glad att du skrev att de är så goda. Stämmer det att man kan äta dem direkt från trädet i september-oktober?

  SvaraRadera
 2. Konstaterar att naturen gör som den vill i slutänden...ni gör rätt i och behåller det så länge det går:)
  Plusgrader här också och jag har haft säsongens första trädgårdsdag. HÄRLIGT!!
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 3. Svårt att beskära äppelträd tycker jag, mitt enda är så högt så jag klarar det inte alls, vildvuxet med andra ord.
  Kram

  SvaraRadera