lördag 22 november 2014

Träd i novemberskru(v)d...

 Under en kort tid mitt på dagen idag var dagsljuset så pass att jag tog med mobilen ut för att få färska foton av mina skruvade träd. Ja, ormhassel, vridpil och japansk korkskruvslärk. Vridpilen heter även andra namn som jag nu har glömt men ska googla på så snart jag hinner för att få det rätta namnet och se hur stor den kan bli, vissa har sett uppgifter om 15 meter men det vill jag inte tro. Växte i England i en park som buske, och jag kunde inte låta bli att köpa när en annan planta kom i min väg, på väg hem. Vacker i buketter som utfyllnad och stöd.
 Lärken inköptes på STA-växtmarknad i Uppsala för några år sedan, då 40 cm, nu 4 m och kan bli 15 meter hög om den trivs i woodlandet och det gör den. Roligt att se den varje år tappa sina blad och få nya gröna små mjuka tussar på våren. Små kottar har den också fått, kanske den har fröar av sig, jag ska kolla till våren efter telingar.
 Parasolltall tror jag att denna heter, har långa barr som ingen annan tall jag sett och vackert blådaggiga. Gulbarrig är sorten nedan men det är ingen tall eller gran utan någon släkting från öst som klarat kylan och snötyngderna väl, i alla fall hos mig. Sciadopitys verticillata 'Golden Rush'?
Smalbladig brakved, busken nedan är inköpt på vanliga Coop härinvid. Klart överraskad är jag av plantan och tycker mycket om dess blad och blommor och så här på hösten är den lysande gul, tappade blad på marken är också dekorativa. Blå violer blommar vid dess fot, just nu.
  

lördag 15 november 2014

Japanska trädgården del 2.

 Regnet kom lägligt för att jorden i kantrabatten skulle sätta sig, dammen började fyllas men vi var lång ifrån färdiga men grodorna tycket nog om blötan. Väv på dammkanten ska dölja den fula plasten, stenen håller den på plats.
 Bryggan, altangolvet, började ta form invid vägen med ett plank mot alltför nyfikna blickar, nytt staket i japansk stil och stenläggningen pusslades på plats.
 Sådärja! Nu är det bara sista rensningen kvar, staketet är uppe och stenar för "de onda andarnas undergång" placeras ut i vattnet. Stora singelstenar beställs, en kubik räckte lagom att täcka marken under körsbärsträdet och halva dammduken i det grunda vattnet.
 Plantering av Prunus 'Accolade' och "Det färdiga resultatet", ja för i för i år alltså, nästa år blir det mera japaninspirerade växterm runt dammen. Tulpaner kommer att titta upp i vår, vita och rosa med vita kanter...och många andra experiment väntas.

torsdag 6 november 2014

Japanska trädgården

 Det började med att granen blev för stor och ful, den lilla dammen som var bredvid blev nerskräpad och skuggad så vi högg ner eländet i våras och började skissa på en ny större damm. Skatorna som bodde i granen blev inte glada, de skränade och verka skälla på oss, skönt att få iväg bråkstakarna.
 Vi tog bort de gamla dammdukarna, grävde bort granstubben och annat jox som stått där i 20 år, men vissa växter, bla. Lunddocka och tidlösa ställdes åt sida för att få en ny chans någon annanstans i trädgården. Sen fick den nya formen på dammen mejslas ut i gräsmattan. Alla stenar plockades och bildade ett litet röse i bakkant och mot stenarna fylldes i jord för en senare plantering.
 Temat kom vi på ganska tidigt,  "Den Japansk Trädgården", damm med stilla vatten, stenar i vattnet för att förvilla bort onda andar, en brygga för sittplatser, staket och ett plank mot gatan så grannarna skulle fundera lite vad som hände där bakom. Växtlistan googlades fram efter en tids letande och vitt blev färgen som ska dominera. Alla träbyggnationerna ska bli svartmålade efter ett år då vi valde tryckimpregnerat virke, tror vi.
 De trogna paddor och grodor som bodde under gamla dammduken flyttade sig snällt och är säkert på plats tillbaka igen under den nya. Grannarnas katter strök omkring och gjorde sig en extra runda förbi, precis som sina ägare och till slut kom den nya duken på plats den inköptes på Mobackers i Bollnäs och där fanns lite annat smått och gott till bygget, dock inga växter inköptes då jag hade så det räckte av olika frösådda överblivna plantor. Djuphöljan på bilden är den gamla dammen, sen tillkom de grundare partierna, det blev en stooor duk men som visade sig vara alldeles lagom. Fortsättning följer....

onsdag 5 november 2014

Sommaren 2014

 Årets balkongblomlåda gick i ljusgult, vinrött, vitt, och rosa, något jag älskar att sitta i vintermörkret  med året innan och planera. I år var det nog Impecta katalogen som fick bestämma då den har så många fina bilder på alla frön. Jag tog med en grönsak också, modernt ska det ju vá, mangold med vinröda nerver och bladskaft matchade sommarblomman "Törnrosas kjortel" som var ny för mig i år, köpte frön på FB och alla tog sig, de jag köpte av Impecta var det inget liv i. Den ljusgula låga sorten av Cosmos, Gullskära 'Sunny Lemon' var inte kul, den fick plockas varje dag och ändå kom det mögel på den. Prydnadsgräset 'Black Madras' var jag inte riktigt nöjd med men nu vet jag det.
 Roserna har varit helt enorma i år, blomningen utan dess like och varje försök till vandalism av lössen regnade bort på nätterna då solen sken hejdlöst hela dagarna, vilken sommar vi har haft. Jag har för mig att denna är Felicité Parmentier', jag kollade med Lars-Åke först innan jag skrev namnet.
 Midsommarbuketten med pioner ock näva, Geranium magnifik, inköpt på Englandsresan.

Och så nu till det stora sommarprojektet som kan skymtas bakom mina pelargoner på altanen, 'Den Japanska Trädgården' med dammen. Som vi har grävt, rensat, plockat sten och till sist valt ut och planterat in japanska temaväxter. Vi får väl se till våren om vi lyckades med allt när Tulpanen Hakun och Prunus Accolade står i blom samtidigt, i vitt och rosa, färgen vitt är dominant i rabatterna. Det lugna och svala temat. Vart efter frösådder av trädpionerna växer på sig och snödroppsträdet blir moget för blomning blir det nog "alldeles förfärligt underbart" att vara där.( bara kirskålen håller sig på avstånd.)


lördag 1 november 2014

För sex månader sen...

 Härligt är att bara vara i trädgården om våren när alla vackra vårlökar tävlar om din uppmärksamhet och dessutom doftar som solvarma, som vi har längtat på.
 Mina trogna vapendragare mot vårdepression, med knalliga färger som får en att vakna ur vintertröttheten och så som en kallsup får en att kippa efter luft, vårluft och öppnar ögonen för att upptäcka dessa små underverk.
 Blodörten, Sanguinaria canadense blir fler för varje år då fröna sprider sig kanske med hjälp av djuren i trädgården, vá vet jag men på många ställen där jag inte har sått dem dyker de upp som små ljus i tillvaron. Blodfärgad är Euphorbian som jag köpte på STA´s växtmarknad, nästa sommar är det Dala/Gästrikekretsens tur, vi kanske träffas där i vimlet vid växtstånden. Väl bekom!