söndag 12 januari 2014

Trädgårdsplanering 2014, frösådder.

 Idag är det kallt och full vinter ute, nere i källaren spirar trädgårdsdrömmarna och jag hitta kvarglömda fröer från i fjol av Adonis, pärlhyacint, bollviva, vårärt och Ranzania japonica som jag bestämmer mig för att så. Pärlhyacinten åker in i kylskåpet i en fuktad skärtlapp och adonisens frön får ligga till sig några dagar i fuktig jord i  planteringskrukor innan det bär iväg ut i kylan. Väntan på våren blir mycket lättare då.
 Pärlhyacinten är en frösådd från STA-frölistan och ständigt blir de fler och fler, här är Muscari armeniacum, dubbel variant.
 Visst längtar vi till våren och alla vårblommorna med de vackra färgerna som piggar upp och ger kraft åt vinterbleka trädgårsdsentusiaster. Knallgula och rosa-lysande blommor är vad vi behöver ständigt flera utav.
Tidigt i maj tittar ranzanian upp, senare i sommar kommer de andra växterna i rabatten att skyla över hela plantan men troget kommer den tillbaka varje år och ger frön för mig att experimentera med, jag får frön att gro men att få plantan att växa sig stor är så svårt att få till, årets sådd kanske är tur-plantor som jag lyckas med. behöver mycker skugga och fuktighetsbehållande jord för att trivas.
 Den rosa vårärten Lathyrus vernus 'Alboroseus' är mycket romantisk men den tar inte så mycket uppmärksamhet som den blå som i mitt tycke är mer odlingsvärd. Vårärten blommar samtidigt med den gula gullviva och de är varandras älsklingar.

måndag 6 januari 2014

Nytt år nytt liv.

 Årets första fröbeställning har kommit hem till mig och jag försöker skriva in alla nykomlingarna i min sådagbok, förbereder och funderar, härliga tider!Jjag har återigen fastnat för vinrött, orange , gult och grönt(!) här ser ni mina fynd och det kommer mera...Sommarblomslådorna blir gula rosenskära med färgsporre i färgmix med gul mitt. De stora runda blommorna kompliteras med prydnadsrisets spinkiga blad och vinröda ton. Mangoldbladen lugnar ner och kan sen skördas, ypperligt!. Luktärtor och högväxta dubbelblommande vinröda rosenskära hamnar i sällskap med ringblommorna i odlingslandet, tror jag. Nästa sändning från estland innehåller hänglobelior, Törnrosas kortel och petunior i vinrött, mumsigt eller hur.
 Nere i källaren fick jag en ingivelse att vattna upp mina frösådda liljor, ja några små ena, vattenliljan, den som direkt sätter knopp då den får vatten, vit sefyrlilja, gul klenodlilja, Albuca shawii. Hoppas på en fin blomning i vår...i alla krukorna som jag vårdat i tre år, kanske de behöver ett år till så då väntar jag....
 Julen slängde vi ut idag, gran och alla prydnader men några eftersläntrande knoppar i amaryllisarna är på väg upp så de får stå kvar. Säjer hejdå till julen för den här gången och det känns bara bra då allt det nya är på väg in...och säjer välkommen till odlingsåret 2014.

onsdag 1 januari 2014

Nu startar det nya odlingsåret-2014.

 Ja så är vi igång med det nya året och odlingsåret lika så. Först tar jag en omgång med grönsåpan på mina krukor och såbrätten, Det brukar löna sig att vara extra försiktig med rengöringen vid frösådden, visst sen lortar jag ner allt igen men kanske utan sjukdom och ohyra från förra växtsäsongen.
 Sen är det själva "fixet" med jorden, jag blandar gärna i en del själv lite beroende på vad som finns i mina gömmor. I år blir det ganska ordentligt med benmjöl och perlit i botten jordlagret allt för frönas möjligheter att utvecklas till fina exemplar, ja hoppas att det duger åt dem i alla fall. Och kanske kan det räcka ett år till i krukan om växten behöver stå kvar ytterligare ett år. Ett övre jordlager fylls på med vanlig såjord och i kontakt med fröna är väl det också rekommenderat, inte så mycket näring utan mer väldränerat och mullrikt.
 Min plats nere i källaren är trångbodd, här står även pelargoner, dahliaknölar, crinum och lökväxter från i fjol, mjölkpaketen är för att så tomater i eller göra namnskyltar av (tuschtexten håller en sommar om inte skatorna är där och norpar dem.) När väl sådderna är i sina krukor placeras de ute under täckväven i min slänt mot komposten och grannen. Idag är det så ljummet väder ute så mitt skyddspaket gick att öppna och fylla på med årets första sådder av Rhodotypos scandens, Clematis fusca blå, Clematis sp. Gentiana sp. vit, Trädpion sp. vit, och säkert några till som jag inte har i minnet just nu. Nya frön är beställda från Seemnemaailm och Julita, det är sommarblommor mest men det tar jag och berättar om i nästa inlägg...Gott Nytt År till er alla.