lördag 23 mars 2013

Vårtecken.

Idag har vårsolen brutit igenom moln och kyla, i morse var det -12 och vid lunch ca +2, tack televerket, eller ja kanske hellre värmeverket då växthusklimatet verkar vara tillbaka med full verkan. Solen kastar skuggor från träd och drivor så vackert mot  den vita och mjuka snöytan, svart och vitt i kontrast skapar nya fenomen i trädgården och det blir roligt igen att hitta "otagna foton" att ta.
Nu kan vi sitta ute med kaffekoppen i timmar och njuta av värmen i solen, i härliga mars månad. Fåglarna sjunger och katterna smyger i min trädgård, plötsligt har grannena hund hittat över staketet, säkert gick hon på skaren som av isande vindar blåst upp snön till en bro över tomtgränsen. Med sina korta ben försöker hoppar hon efter katterna, roligt att skåda, de, som är mycket smidigare och hinner sätta sig i säkerhet innan hunden nått halvägs. Säkert är också att sådderna är på gång i köksfönstret basilika, oregano, skarp orange nemesia och hjärtformade påfågelblomsterblad har sett ljuset och snart är det redan dax för årets första omskolning. Intressant är det hur allt ska få plats då det redan är fullt med pelargoner och tomater i mina fönster. Allt har en början men också ett slut, kanske till sist allt reder sig ut. Snipp snapp..

söndag 17 mars 2013

Den blomstertid nu kommer...

Blomsterlönnen har börjat växa och blomma igen troligtvis är det värmen i uterummet som fått fart på de krukor som stått där hela vintern lite på sparlåga men nu har det hänt, året har vänt!
Rainlily, Habrianthus tubispathus en lökväxt jag sått av frön fån STA, man glömmer lätt bort växten då den efter blomning snabbt bildar frökapsel och sen vissnar ner. Roligt att den dyker upp och skänker lite guldkant på tillvaron så här i tveksamma vårvintern.
Gammaldags liljor är ju en av mina passioner, här är det en "Äkta makar-lök" som visar sin bästa sida.

måndag 11 mars 2013

Växthuspremiär.

 Mitt växthus är inte stort men bra att ha när inneställena för mina egna uppdrivna sommarplantor är överfulla. Just nu är det dock inte med lust som jag går ut dit då jag ska försöka minska sköldlössens spridning på mitt persikoträd. De verkar inte göra skada på frukten senare på året men inte är det kul att gå där inne och veta att de springer omkring och lever loppan på min bekostnad, ja på mitt inköpta träd. Eller flera träd.
 Jordgubbsplantorna har stått i sina plastamplar hela vintern lika så min Camelia, en liten planta som jag förbarmat mig över till en lite penning och som behållt sina gröna blad under fiberduken sen i höstas. kanske den till och med trivts i kylan. Hoppas nu på att knopparna slår ut i vår, inte än men snart...Lössen ska dö först så inte flyttar över till damen i fråga. Jag behöver inte förstora fotot för att ni ska se eländet och om jag gör det blir att dubbelt värre....i antal. Brrr, såpa och rödsprit i vatten och en liten borste börjar jag med, klippa är väl försent men några kvistar ryker säkert i behandlingen då den inte blir särskilt mild. Och sen på dem igen en annan dag innan blad och blommer slår ut, men nu är det slut för denna gång.