lördag 26 januari 2013

Helgmys i januari

 Ute är det vinter och kallt, faktiskt inte så kallt som igår men vintern släpper inte sitt grepp på länge ännu, det är jag säker på. Då är vedkaminens värme välkommen, vi eldar ganska ofta och ibland även för kråkorna då jag öppnar ut till mina växter som står i uterummet på nåder, ja vi har golvvärmen på därute men  försäkerhetens skull...mina medelhavsväxter längtar ju till värmen så då får hoppet om sommar lite till livs.
 Fröööööer är ju livet, som lyckopiller säjer visst några, nu är de tidigaste på väg upp. Jag har satt Klätterklockan, Cobea scandens, den blå och ska ha den med gula sommarpumpor i nya pergolans armeringsnät, läckert i dubbel bemärkelse, tror jag. Mina tomater och chili gror för fullt bredvid i fönsterkarmen.
 Uterummet har många överraskningar att bjuda på när stora rensningen är klar, vilka har överlevt att stå i skymundan av julgranen och fått vatten som nödbjudd, i andra hand. En hel del faktiskt både pelargoner och liljor visar vilja till liv ett tag till. Botanicus katalog kom här om dagen med nya läckerheter för mig gäller ju krukväxtliljor av kulturvärde. Clivia, amaryllis, väpnarlilja, sefyrlilja....ja ni fattar, byter gärna till mig någon sort som jag inte redan har...ta vara på gamla sorter de är "guld värd"! Drömmar, ja visst! Ändå finns det hopp i januari då drömmar är tema för mina bloggvänner. Ha en trevlig och hoppfull helg.

söndag 13 januari 2013

Månadens blomma

En Juvelorkidé har stått och stampat i min julgrupp i uterummet och som visans rader om nu är glada julen slut....så ska julgruppen slängas ut men ......det har kommit en knopp i orkidén och så står den ju kvar och lyser upp min tillvaro i avsaknaden av juleljusen. Bladen är ju också värda att nämnas, de har glittrande bladnerver i guldrött mot en mörk, ja nästan svart bladovansida som kontrasterar på undersidan i mildsammetsvinrött. Mycket vackert men svårt att fånga på bild i af för mig. Denna krukväxt är mitt bidrag till Månadens Favoritväxt, (får nu se om jag får länken att passa).

söndag 6 januari 2013

Änglar finns dom?!




I så fall kan det vara läge att hjälpa till nu när mina första frösådder är klara. De står på infuktning i källare och hälften av portionerna har jag lagt i små plastpåsar med fuktad vermiculit för köldbehandling i kylskåp. Tänkte liksom alltså....varför alla ägg i en korg så jag la dem i två olika sålådor och behandlar dem i utemiljö eller i kylskåp, vi får väl se vad som passar bäst. Det är mina egna fröer som jag samlat in i trädgården som gick i första vändan med sådder, en hel back full, 24 plastkrukor. Jag har beställt från STA och Impecta så de kommer väl till behandlingsbordet nästa helg. Här är några smakbitar ur menyn, Dianthus 'Neywoods cream', Pulsatilla vulgaris blå, Eranthis hyemalis 'Flora Pleno', Trollius laxus, Primula (rosa), Glaucidum plamatum, Meconopsis betonicifolia, Gillenia, Epipactus palustris, Clematis sp. Triosteum och så får vi se hur det gå...vissa har inte provats att så på det här viset förut men nu är det den första prövningen. Alla krukorna som ska ut under snön får ett sandtäcke över fröna som alla sås ytligt, sen blir det väl väv eller plast över. Simma lugnt!

tisdag 1 januari 2013

Mitt 2012 i bilder

                                                       JANUARI :  Amaryllis i mängder...
FEBRUARI : De tidiga sådderna har grott.
                                                        MARS: Trädgårdsmässan.
                                                       APRIL:Första vårlökarna, Iris reticulata
                         MAJ: Pionerna är tidiga i år, Herrgårdspion. Trädgårdsresa till Floriaden
                                                        JUNI: Magnolian blommar
                                                    JULI: Rosornas högtid, Constance Spry
                                                       AUGUSTI: Liljorna är underbara!
                                                       SEPTEMBER: White Swan, härskar!
                                          OKTOBER: Skördetid, vindruv- och rosenkvittengelé.
                                          NOVEMBER: Hoya linaris blommar för första gången.
                                                    DECEMBER: Parkolvonet bär gröna blad.