söndag 26 februari 2012

Tomater

Jag startar i slutet av februari med frösådd av tomater och då oftast i fönstret i köket, så ljust och varmt som möjligt. Krukorna är så stora som får plats i fönsterkarmen, i år blev det sju stycken 1,5 liters svarta plastkrukor. Jag bör sätta två frön i varje kruka för att sedan offra den svagaste för att den som blir kvar är den bästa men det kan också hända att som i år blev det en sorts tomater i vardera krukor och så några fler frön då arten måste odlas för mångfaldens bevarande. Jag har sparat frön från många säsonger och har inte hjärta att slänga väg allt som inte används för nuvarande, tomatfrön kan ju sparas i flera år utan att bli gamla.....vida känt faktiskt. Bilden är från mitt växthus, de flyttat ut i maj, sen kan vissa stå ute vid husknuten när risken för frost är över i juni, lite svalare förvaring gör att plantorna att växa långsammare och bli stadigare. Omplantering i 20 liters hinkar gäller i växthuset och så länge som säsongen räcker. Hinkar kan köpas från "Dollarstore" för ca 20kr/st. Vid huset planteras några plantor i jordsäckar, 2 st/50liter. Uppbindning är nödvändig och måste bättras på vart efter som plantan växer, brukar även plocka av blad nerifrån för att få tomaterna solbelysta och näringsrika. I år är det "gamla godingar" som har fått chansen och två nya, en ampeltomat som ska växa med sommarblommor och en orange frilandstomat från 'Seeds World', Estland. Mycket vatten och god jord då blir det "god skörd"! Håll tummarna för årets odlingar, det är ju i alla fall en bra början nu tack vare vårens tidiga ankomst.

lördag 25 februari 2012

Tankar om sådder...



Mina tomater är på gång upp ur mörkret, alla på en gång. Min ursprungstanke var två frön i varje kruka och se hur det blev. Några till kan väl inte skada blev min nästa tanke men nu blir det tvunget att plantera om tidigt fastän det finns gott om utrymme i krukorna. men vilken tur att jag har sparat mjölkkartongerna, jag tror fortfarande på att varje planta ska ha mycket plats och så få omplanteringar som möjligt för att bli kraftiga och välmående. I uterummet har rosmarinen stått hela vintern och idag överraskade den med att redan ha blommor, det är en uppstammad krypvariant som inköptes på trädgårdsmässan förra året, kanske en mer lättblommad art, en fin vårpresent som jag blev mycket glad av...

måndag 20 februari 2012

Nu är ljuset här...




I helgen gick startskottet för omplantering och beskärning av mina pelargoner, ja och så blev det en del annat trädgårdsnöje också. Roligt att det nu är äntligen dax, jag har väntat på "denna här dagen" för just nu är solen stark och värmer skönt och den härliga torv/källa- doften sprider sig i uterummet, mmhmhm! Det blir en del spring i trappan med färdigplanterade nysådder och sticklingar så gympa är bra och nu ska jag iväg till "friskis och svettis" för att trimma formen, allt för trädgårdens och mitt bästa. Ha det bra till sen!