tisdag 29 mars 2011

Utflyttning i växthuset.


I helgen blev den bråttom värre, platsen i uterummet var slut och mer sådder stod på tur nere i källare för att få komma upp i ljuset. Så vad göra? Mina tomater tar mycket plats och har dessutom växt sig lite väl för höga och behövde växa långsammare, kylas ner? Jag gick ut med tre lådor i växthuset, det blåste lite på vägen och kallt var det också men väl framme i växthuset var det varmt av vårsolen och jag byggde det sedvanliga tältet av täckväv. Ja så långt så bra men det kommer ju en natt med kyla och ovana umbäranden för mina små, ett element kopplades in och graderna ställdes på +4, lite snålt kanske men det kostar att värma sa maken. På morgonen efter gick jag till jobbet som vanligt och först på eftermiddagen kunde jag hälsa på i växthuset igen för att se om växterna överlevt strapatserna Tomaternas blad var lite svedda av kylan men de stod för egen maskin och slokade bara lite av torka, dagens temperatur hade varit hög mitt på dagen och kvällen innan var det kallt på vägen ut så jag tycker nog att exprimentet gick bra och platsen i uterummet är redan fyll i gen till bredden av mina Buddelejor, hur många kan det bli egentligen av en fröportion ....det är massor kvar att prickla ut. Ja då har vi startat växtsäsongen i växthuset. En sats med kallor, Arisema följde också med ut.

söndag 27 mars 2011

Älvsjömässan del 2.



Att handla eller inte handla det är frågan. Utbudet var stort på mässan och välväxta, färggranna, oemotståndliga växter var uppställda i långa rader, lockade fastän man inte vet hur och var de ska förvaras för att vara i liv när väl våren kommer till våra breddgrader. Själva mässfebern drabbade oss alla som i en hypnos köade man mellan salustånden och köpte en det ena en det andra,... fyndet! Härliga tider mässtider! Väl hemma igen blev det växthuset som ställdes i ordning och idag tog jag ut några tomatplantor på försök, mina bästa så klart så nu måste det fungera med värmeelementet på nätterna och solen på dagarna. Håll tummarna för det gör jag.

lördag 26 mars 2011

Älvsjömässan del 1.


Det första som mötte oss, nyavstigna, var en skog av Kejsarkronor, tydligen är sorken svår här nere i Stockholm då det var sådana mängder av lök. Tycker nog att det finns så det räcker hemma, de stod ju där redan vid inflytten, i trädgården, de förra ägarna ska ha satt ut dem. när jag började ändra om i rabatterna efter ett år var det fullt av gula lökar lite varstans man skulle inte ta med bara händerna i dem men bara var ju inte mina händer utan täckta med jord och lera så det gick väl bra att flytta dem då. Sen gick hela dagen i ett nafs! Jag handlade lite av varje, en Thalictrum kusianum, 15cm hög, helviolett(?). Tre nya pelargoner, en betongmorahäst, en järnfågel, te, sex olika örter med bl a. bananmynta, citronverbena och annanas salvia.

söndag 20 mars 2011

Kris i växthuset!


Persikoträdet skulle besiktigas idag ifall knopparna var på väg då värmen var hög i växthuset av vårsolen, 10grader i skuggan, faktiskt. De här små bulorna upptäckta jag och de var torra och ramlade lätt av vid beröring så då tänkte jag att en liten borstning av stammar och grenar skulle passa bra, jag sprang in och hämtade en kasserad tandborste och blandade till såpvatten. Och som jag borstade, hela trädet faktiskt och smulorna från bulorna singlade ned. Väl klar helt genomsvettig gick jag in och tittade på bilden i storformat på datorn, brrbrrbrr, de är små löss på hela stammen, usch! Nu tycker jag att det kliar och springer över hela kroppen, usch! Men vad göra mera då, har ni några bra förslag då det är nu som nästa generation kläcks i den härliga vårsolens sken....Visst är det väl sköldlöss eller?

tisdag 15 mars 2011

Ännu mera Kista...















Mera mässbilder finns det men nu har ni fått en lagom dos tycker jag så jag avrundar med ett tjog tomatplantor. De är det jag sysslat med en tid att få ut dem i varsin kruka med lagom mycket jord för att stå sig ett tag. Sen var det ju pelargonerna som fått ny jord, bra jord finns på C gross.

söndag 13 mars 2011

Mera Kistamässa.


Med tulpantorn och andra kreationer med vårlökar hälsades vi välkomna till Kistamässan i helgen. Denna mässa kändes mer för hela familjen, se så sött nallen sitter med en vacker grön filt omkring sig, då klia det riktigt i mormors fingrar att köpa minsann men jag klarade av att snirkla mig ur reklamfällan. Jag ska ju åka igen till ytterligare en mässa i vår, Älvsjömässan, så jag får spara på slantarna. Försäljningsutbudet blir säkert ganska lika, förutom att det finns en Föreningsgata med växtinformation och intressanta bidrag från dess medlemmar på Trädgårdsmässan och där stannar jag ofta och längst. Så nog får jag en andra chans att handla åt barnbarnen om det skulle finnas behov av en filt och en nalle men troligen blir det växter som gäller för mig även där. Mina sådder växer bra i vårsolen och behöver delas upp, Meconopsis disigera, Gojibär och några olika tomatsorter har fått nya krukhem idag. Så går vi mot ljusare tider med flaggan i topp.

lördag 12 mars 2011

Kistamässan.



Nyss hemkommer från en härlig trädgårdsdag på Kista-mässan känner jag mig mycket nöjd med den vårliga upplevelsen och mina nyinköpta fynd. Bara att få bila neråt i landet, en 20mil söderut, var en stor händelse och att se barmark för första gången i vinter blev känslosamt värre. Det blir vår igen även i år, trots all snö och kyla, på riktigt. Wooow va roligt det var att glida runt bland besökarna och trädgårdsstånden på jakt efter växtfynd och inspiration. Jag hittade en blommande rosmarinplanta, lila blommor och doftande bladbarr, den tog jag med hem direkt, och så en liten trädgårdsmörbollsplanta, 'Cheddar'. Jag älskar trolliussläktet, det får gärna vara de småväxta gulgröna men även de ljusgulvita stora går an. Det fanns mycket av färggranna gelkulor, sådana som sväller vid vattning, mycket pynt med silverglitter och betonggrejer förstås, så det blir nog trenden i år, lika som i fjol sa mina kompisar avmätt men det verkar lovande för den kommande odlingssommaren tycker jag. Vi ses kanske på nästa mässa i Älvsjö, det här är bara början på resten av trädgårdslivet.

söndag 6 mars 2011

Se upp för solen!



Det har varit varmt och skönt att sitta ute med kaffekoppen i dag men se upp, solstrålarna kan vara lömska. Ljusampel i luffarslöjd fick sig en törn och ljusen låg och flämtade i värmen, hängde va väl ordet sa Bill, slängde sa Bull. Även några av mina småplantor fick sätta livet till i solgasset men det finns fler krukor som tur är. Tack vare solen och dess energi fick jag sått några sorter som legat på vänt här hemma några veckor allt kan ju inte sås på samma dag då platsen är begränsad men nu har våra vänner varit på middag så då kan jag tränga in lite till...smyger lite med sådderna för att inte maken ska få så mycket menande blickar typ stackars dig som har det så jordigt och grön överallt inomhus...Idag fick jag Dvärgkragen, Dockkragen och Murbinka i jorden, "den gule, den blåe och den vite". Sen blev det också Apelsintimjan, Lobelia, blåblandade, häng och kaplobelia. Några dahlior fick putsas och sättas i ny god jord. Jag var på trädgårdsföreningens föreläsning av Marie Ohlsson, från Tierp, hon lärde ut många knep om sina älsklingar, dahliorna. Vá mysigt vi hade! Om någon månad får de flytta ut i växthuset alla mina växter, härliga tider strålande tider.