tisdag 29 december 2009

Julledigt med fröbeställning.


Här är vårt hus i vinterskrud, taget i dag under min promenad i trädgården. Jag pulsade ut till komposten med lite gammal jord och annat skräp från växterna i källaren. Det är några av pelargonerna som "hälsat hem" men lite svinn får man ju räkna med varje vinter. Den mörka ringen har jag avsiktligt låtit bliva till, det är motljusskyddet, julklappen, som lämnar en rund skugga men jag tycker det var en kul grej som ger en oväntat bra ram i bilden, för mig oväntat då jag nyligen blivit med "fin" kamera. Hasselbusken i förgrunden skulle behövas beskäras men det kanske går lika bra i vår, fastän jag planerade att gallra ur den och plommonträdet i höstas redan. Spår av rådjuren syns på bilden i snön, de gör ingen skada här hos oss men använder tomten till genomfart och det kan man ju inte styra. Eldar just nu i kedddyn, vår kamin i vardagsrummet och jag myser av att ha julledigt med mina frökataloger och fröbeställningar. Petunierna nästa år blir i rosa, ljusblått och marinblått tillsammans med hängande lejongap i rosamix och limegröna narcisstobak, kanske en rosa flitigalisa och en rosa Impomea. Troligtvis kommer en blå lobelia med på kanten. Så nu är det bara att beställa. Var tar ni era bästa frön ifrån?

fredag 25 december 2009

God fortsättning!


Mina amaryllis trivs verkligen och ger bra återbärig på pengarna i år. Och så har jag fått tillbehör till kameran som jag måste prova, så detta är ett resultat av nytt kamerastativ och lins och taget på eget bevåg utan automatik. Tycker själv att det blev jättemysig stämning i bilden. Namnet på amaryllisen är 'Splash' och inhandlad på odla.nu. Tomten fyndades på ICA.
God fortsättning alla trädgårdsbloggare....
Sätt ett frö och låt det växa....låt vårhoppet aldrig försvinna, det är jul nu och det blir ljusare igen.

måndag 14 december 2009

Utslaget!


Den härliga amaryllisknoppen är nyutslagen, den är fylld i blomman och har tre stänglar på gång, på sidanom kommer de andra två lökarna också med knoppar men de kommer först på bild när det blir blomdax. Visst gör det ont...men det är vägen mot jul som är målet och julledigheten inte minst. Att blogga om trädgård känns lite visset så här års när snön dalar ner och lägger sig vit på den mörka marken. Imorgon väntas mer kyla, neråt -14,-15grader, det är för första gången i vinter som granriset kan läggas ut om man hade plockat in det när vädret tillät skogspromenader utan plog. Lucia firades med en kaffekopp framför TV i tidig morgonstund som sig bör, pepparkakorna var bakade och lusseflätan fanns här med på fatet. Så det verkar bli en vit och traditionell jul i år trots alla tvivel. Nu kan det bara bättre och ljusare och mer trädgård-igare, Önskar alla en glad jul och gott nytt år, jag kommer väl igen när frö-valen blir aktuella, för goda råd har vi väl råd med.

torsdag 10 december 2009

Julbak med smak(prov)


Här är julbaket full fart, man får vara snabb i vändningarna för att hinna med i svängarna och parera felsteg och tumslickningar. Men roligt har vi i julruschen och smakliga bullar och saffransflätor blev det som barnbarnets dagis ska få smaka på till Lucia. Här har ni mitt favorit bland alla julrecept,
Saffranskrans/Mandelkrans.
Detta behövs: 50gr jäst
5dl mjölk
150g smör
11/2 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
2 ptk. Saffran (eller 2 tsk malen kardemumma)
15-16dl vetemjöl

Fyllning: 50g mandelmassa
100g smör
Pensling och dekoration:
1 ägg ½ dl pärlsocker
½ dl mandelspån

Så här gör man: Smält smör och häll i mjölken. Låt det hela bli ljummet. Lägg i jästen i en bunke tillsammans med lite socker och salt. Rör ut. Tillsätt den ljumma mjölk och smörblandningen, resten av sockret och saffran (eller kardemumma.)
Vispa upp ägget och häll i det. Blanda sist ner 15dl av mjölet. Låt jäsa i 45 min.

Slå upp degen på bakbordet. Arbeta in resten av mjölet. Tag 2/3 av degen till en krans, resterande tredjedel gör vi bullar av. Kavla ut degen till en rektangulär platta 20x50 cm. Bred på smöret och hyvla över mandelmassa.
Forma till en krans som lägges på en bakpappersklädd plåt.
Klipp jack som läggs växelvis åt vänster och höger. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandel.

GRÄDDA I 200GR VARM UGN CA 20-25 MIN.

LYCKA TILL!

lördag 5 december 2009

Amaryllis i knopp.


Se så! Nu är de på gång, de magnifika knopparna visar nu färg och blommorna slår nog ut om en vecka eller så. Här är en av de tre som jag köpte i år genom odla.nu. Glasskålen som de är planterade i står i mitt uterum och där måste jag tömma på krukor, ja inte helt men de flesta som står på golvet måste flyttas för att julgranen ska in. Jag har ytterligare amaryllisplantor som är i knopp i källaren och som ska planteras i nya krukor för att bli respektabla och för att kunna stå i finrummet, något jul-igt till kruka får det nog bli så de passa in. I kväll var vi, nästan hela familjen till Furuviks julmarknad, verkligen en stämningsfull sådan! Barnbarnet fick sitta i jultomtefars knä och de hade mycket att prata om. Glöggen smakade prima och julgirlanderna med ljus var många och långa. Visst är det härligt med jul och julledigheten är snart verklig, 16 hela långa dagar att bara vara hemma och pyssla med allt som man annars inte hinner med. Och så är det ju fröliste-tid, jag brukar sitta i timmar med att leta på nätet för att lära känna den nya arterna och sen måste man välja, för man kan ju inte få allt som glimmar och så styr ju utrymmet nere i källaren på hur många sorter man kan förgro. Snart är vi där igen med jord under naglarna och plantor på hela matbordet, härligt va ordet.

tisdag 1 december 2009

Simsalabim!


Som ett trolleri har jag plötsligt en sällsynt gäst i mitt uterum, Passiflora quadrangularis 'Barbadin'. Jag satt frön från Impecta för några år sedan och så har den bara stått där och tagit plats med sina stora, atypiska blad för att vara en passionblomma i mitt uterum. Plötsligt vid en vanlig vattningsrunda se jag två knoppar, va nu då? Hur ska dessa två klara vår mörka vintertid då man som människa allmänt klagar på att solen inte visar sig mer än 1,5 timmar i november. Hur kan en exot klara att slå ut i blom...men här är svaret, visst det går galant, tydligen! Bilden togs i kväll så kvaliten är väl inte den bästa, jag hoppas att blomman står ett par dagar så jag kan ta bättre foton i helgen, då ljuset mitt på dagen ger rätt färger åt blomman. Men jag klagar inte, en sådanhär skönhet får gärna vara i mitt uterum närhelst den vill...för det vill jag.