måndag 28 september 2009

Höst!


Nu står solen mycket lågt och den manchuriska valnöt, Juglans mandshurica, tappar sina guldgula blad, de har långa skaft som jag plockar bort för att växterna under trädet inte ska ta skada. Löven innehåller ett gift så trädet ska själv få all näring i jorden runt omkring utan konkurens från de andra växter men jag vill ju bevara marktäckarna så jag håller rent inunder. Den här rabatten innehåller många små hostor, självsådda, vita violer, några rosor och clematis fusca som i år har många fina fröställningar. Trädet inköptes till min hunds begravning, ett fint träd till en fin hund, Josefina. Jag väntar ännu på första skörden, har vårdat trädet sen 2005 och det blir större varje år men inga blommor syntes än....bladen på hösten, de blänka!

söndag 27 september 2009

Det var en gång.

Det var en gång som var grusad sa vi som barn då vi lurades att berätta en saga som tog slut innan den började. Men här är nog sagan som(nästan) aldrig tar slut, maken har kört skottkärra och jag har krattat ut singel, det gick åt en hel del kraft och vilja. Här i woodlandet är det nu finputset kvar, som ändå tar sin givna tid, gångarna och kanterna formas och kantväxterna ploppas ner. Idag satt jag Skäggklocka, Campanula barbata, Akleja, Aquilegia jonesii x saximontana och mina fröförökade Halesia carolina, snödroppsträd, tre stycken. De står i mullrik, knädjup surjord och har en häck av katsurabuskar om vindskydd, hoppas bara att de vill vara här fastän de växer helst mer söderut om de själva får välja. Jag har sen tidigare flera buskar på norrsidan av huset som jag lyckligtvis hittade på i våras då de blommade för första gången, ett mycket speciellt träd. På eftermiddagen samlades trädgårdscikeln och vi pratade trädgård i 2 timmar "nonstop", ett tema bestämdes för att få alla att på samma tråd, förslaget om ett medelhavs-växttema välkomnades och vi ska börja med citroner- och mandelträd. Känner att det finns mycket att lära och att andra kan lära ut i gruppen, längtar redan till nästa gång...

torsdag 24 september 2009

Höststicklingar



Här ser ni en mindre förmögenhet, i alla fall var moderplantan hutlöst dyr, ' Viola hederacea' , australisk viol inköpt i våras på en handelsträdgård utsocknes, för 85kr. Jag har haft den i uterummet och den planterades om i vitmossa och ny jord vid hemkomsten för att hålla fuktigheten jämn som är ett av växtens krav. Men den har verkligen betalat sig för blommat, det har den gjort hela sommaren. Revorna som bildades längs krukkanten har nu satts i nya småkrukor och står i uterummet för rotbildning. Andra stickningar som är på gång är Pelargonium violareum, Sedum 'Postmans Pride' och Hoya sp. Synn bara att det enda som man blir rik på är nya odlarerfarenheter, då växtmarknaderna har varit för i år och övertaliga plantor oftast bytes eller skänkes bort i trädgårdsföreningen goodvill-anda. Sov gott!

tisdag 22 september 2009

Härlig är jorden!


Kompostbingen är tömd och jorden finns nu i mitt nya land, visst är det härligt att kunna ösa skottkärra på skottkärra med ny fin kompostjord och sedan se hur växterna stormtrivs. Helt tomt är det inte i komposten utan vissa rötter, kirskål, gammal gräsmatta och annat slarv plockas ju rent från rabatten och så är tillverkningen på gång igen. Så här på hösten kan man ju knipsa lite här och där och snabbt få en bra hög av blivande jord. Jag funderar på om jag ska ta lite på äppelträden efter skörd då de har drabbats monelia, svampen som orsakar att frukten ruttar på trädet och behöver en luftigare krona. Plommonträdet ska sågas i höst då det är gammalt och skräpigt, en honungsros ska få flytta in istället och så får ju hackspetten kvar sin nötknäckarklyka i plommonträdet. Katsura, blodtopp och rödbladig hassel planterades igår nu återstår inte så många plantor att sätta i mitt nya woodland, gångarna är kvar och ska skottas i med grovt singel. Hoppas att allt hinner rota sig innan kylan kommer. I kväll så regnar det, det är bara tacka och ta emot för då sköter naturen om vattningen av nyplanteringen, tack!

söndag 20 september 2009

Trädgårdsvandring.




Vi, trädgårdsföreningens studiecirkel fick besöka två medlemmars trädgårdar idag, i strålande höstsol som dessutom värmde när vi fikade med äppelkaka och gräddvaniljsås till kaffet. Det var mycket fint att titta på och att diskutera, många rosor blommar ju fortfarande, här 'Sommerwind' och Echinacea 'White Swan' var fantastisk. Det finns så många nya hybrider av röd solhatt, vi fick se både 'Green Envy' och 'Pink Dubble Delight' och det var ju olika tyckande om dessa såklart. Och tänk så många olika fläderbuskar med olika bladform och färg det finns, alla vackra på sitt sätt. Ett ledset silverpäronträd gav oss något att fundera på, kan det uppgrävda trädet hämta sig från miljöombyteschocken? Går det att beskära kronan då rötterna blivit avhuggna, jag har inget svar men att skynda långsamt brukar ju vara bra, så vi får väl se till våren vad som blidde kvar av trädet. En pytteliten vit näva blev min favorit, Geranium renardii, ny variant för mig, en så vill jag ha....tack för titten Anne och Anne-Marie.

torsdag 17 september 2009

Trägen vinner!

Mitt "Woodland" har fått sig en ny omgång, med jord, torv och kompost och så har jag stoppat ner lite plantor som stod här lite varstans. Nu kan ni ser en korkskruvslärk på sin nya plats, Himalajatall,Pinus wallichiana och en röd kinesisk tall, Pinus tabuliformis. Barr blandas med några rhododendron och primulasorter, bla. 'Millers Crimson',
Incarvillia 'Snowtop' och vit tolvgudablomma, Dodecatheon. Några Sanguinaria canadensis, blodört, och rosa flikanemoner kom med av bara farten så nu har jag en salig blandning, eller hur, visst är det himmelskt...att få rumstera om på en så stor planteringsyta.

tisdag 15 september 2009

Höstsol


Härligt! Idag har jag tagit en semesterdag bara för att ta hand om alla lingon vi plockade i helgen, kokat sylt och chuteny som blev toppengod. Visst kom jag också ut ett tag i solen, fast först efter lunch, och då planterade jag runt "Vattenhålet", igen. Har trixat på ett tag med projektet men först nu börjar det bli en bra form och stenarna i kanten mot gräsmattan har hittat sina platser. Gubben ska kunna klippa gräset snyggt mot kanten på ett försök så stenen ligger med platta sidan upp och jorden i rabatten grävs om igen på jakt efter kirskålsrötter. Klematisplantorna klipptes ner och en Vridpil placeras strategiskt vid utgången mot dammen, dess blad är raka, de är vridna men raka motsatsen till Rhododendronets välvda blad. Frosten är på väg och doftliljorna ska väl in, pelargonerna har jag börjat sålla ut då alla kommer inte in i min källare, har planer att köpa ny inredning i pannrummet för vintervilan. Hittat hyllor på Ikea och hoppas på fler lysrör för att även sådderna ska trivas att bli jordlagda redan i januari, börjar så-året igen.

fredag 11 september 2009

Colchicum


Nu tittar de upp mina tidlösa eller nakna jungfrun som ibland de kallas. En lök som kan förväxlas med höstkrokus, något som jag själv har gjort många gånger då jag inte visste att om man räknar pistillerna så skiljer man lätt på de två, tre för tidlösa och en för krokus. det finns många olika artnamn och vad just denna heter vet jag inte men jag har sått flera andra arter, hittat dem på STA-frölistan men ännu har jag inte fått fart på några frö, men skam den som ger sig, inte jag. Det ska finnas en vit, den vill jag gärna ha trots att de är mycket giftiga. Det kanske är därför de kan överleva sin husägare, (normal livstid) växer ibland i mycket gamla trädgårdar, gift, ont, förgås inte så lätt....

torsdag 10 september 2009

Jiiipii!


Ja! jag klarade det. Hur många gånger har jag inte tittat in på den estniska frösidan på nätet men utan att få till en beställning men nu ligger de där i mitt kök och glänser och jag ikapp med dem. Här ska vi inte knussla utan jag sätter dem nu i varsin lerkruka som grävs ner för att behålla fukten. och till våren står de där på rad....förhoppningsvis Spänningen stiger, vilken lång väntan det blir i vinter men livslågan lyser hela vägen och snipp, snapp, snut så blir vintern slut....fast nu är vi inte riktigt där än, jag planterar just i kväll runt mitt vattenhål och det kanske visas på bild här i morgon, vi ses, hejdå.

onsdag 9 september 2009

Woo(w!)dland

Hej om ni undrat var jag ha tagit vägen så här är ett bildbevis på att jag inte tappa gnistan utan verkligen är i grävtagen och spiller ingen tid vid datorn. Min nya rabatt blev lite större och mer omfattande än jag kunnat föreställa mig när jag fick idéen till att bygga en hemtrevlig liten lund med vackra surjordsväxter i gränsen till två av mina grannar. Här ser man tydligt de olika jord ingredienserna, torv, kompost och hästskit, dessa blandas väl, efter mycket stånkande och jävlaanamma. Magnolia 'Susan' som är i centrum har fått sällskap av några rhododendron, speciellt utvalda på STA växtmarknaden i Uppsala för två år sedan, blommorna blir vita men startar som rosa knoppar. Och så ett undantag Rhododendron luteum, den gulblommiga, ska verkligen försöka att skriva ner alla växter som jag stoppar ner men det är svårt att ta sig den tiden då jag vill få färdigt fort och bara ge mig "hän" till själva skapandet av ett helt nytt landskap........kanske är det lite galenskap.

tisdag 1 september 2009

Skördefest!


Nu ska det festas på mina persikor som mognat i växthuset, äntligen! Jag tycker nog att de kom lite senare i år än förra året. Men de smakar lika gott! Trädet har fått sig en dusch med jämna mellanrum med vattenslangen mot myror och löss annars behöver det inte så mycket fjäsk för att bjuda på dessa guldgula frukter. Sorten är Anna Helena. Persikopaj är en lyxfavorit, recept hittat på Tasteline, rekommenderas varmt....